Την προηγούμενη Κυριακή, βάζοντας το αυτοκίνητο με το τρέιλερ κοτσαρισμένο στην αυλή με την όπισθεν, κατάφερα και κοπάνησα τον αριστερό καθρέφτη στην γκαραζόπορτα!H ζημιά, πέρα από το εξωτερικό κομμάτι (που φαίνεται στις φωτό), ήταν και ένα ελαφρό στράβωμα στην βάση του καθρέπτη, στο εσωτερικό της πόρτας.

Επόμενη κίνηση, αγορά (55 το σώμα, 44 το γυαλάκι = 109 ευρά σούμα!). Ευτυχώς, το ασημί κάλυμμα τη γλύτωσε με ένα "ποπ", ξεκούμπωσε και πετάχτηκε μακριά, έχοντας απλώς μια αμελητέα γρατζουνίτσα (έτσι για το μάτι!). Εχοντας και το elsawin, έριξα μια ματιά και φαινόταν εύκολο να τον αλλάξω μόνος. Επιστράτευσα και τον μπατζανάκη μου που είναι γάτος σε ότι πιάνει και... ορμήσαμε!
Με βάση τις οδηγίες...


Το να βγάλεις την ταπετσαρία (4) φαίνεται... παιχνιδάκι!


Ξηλώστε το ηχείο και το κάλυμμά του, ξηλώστε και το χερούλι.


Ξηλώστε και το ύφασμα...


Ξεβιδώστε ότι βλέπετε...


Τραβήξτε πάνω (Α) και έξω (Β)... και έφυγε!

Αμ δε! Το κάναμε λοιπόν την Μεγ. Πέμπτη το απόγευμα με βάση ΜΟΝΟ τα παραπάνω! Βγήκε στο περίπου η ταπετσαρία, (εννοώ όλο το πλαστικό εσωτερικό κάλυμμα της πόρτας), αλλά όχι τελείως. Την αφήσαμε να κρέμεται από τις ντίζες, και την κρατάγαμε συνεχώς.
Απομακρύνοντας την από το μεταλλικό σκελετό της πόρτας, είχαμε χέρι στο εσωτερικό, ώστε να μπορέσουμε να ξεβιδώσουμε το 13άρι παξιμάδι που κρατάει τον καθρέπτη.

Την Τετάρτη που αγόρασα τον καθρέπτη από το εξουσιοδοτημένο, με ρώτησε ο μηχανικός "ποιος θα τον βάλει?" Του είπα ότι θα τον βάλω μόνος μου. Και μου είπε ότι αν βγάλω μόνο το ηχείο, μου δίνει χέρι για να φτάσω εκεί ψηλά να λύσω το παξιμάδι και να βγάλω τη φίσα των ηλεκτρικών. Τελικά, αφού δοκιμάσαμε πρώτα αυτό τον τρόπο και δε χωρούσε κανένα χέρι, αποφασίσαμε να λύσουμε πάμε στο επόμενο "μεγάλο βήμα": Λύνουμε την ταπετσαρία.
Στην πράξη το 13άρι παξιμάδι λύθηκε εύκολα αλλά η φίσα ήθελε αρκετή δύναμη να βγεί οπότε "δικαιώσαμε" την απόφαση να τη λύσουμε όλη.


Αφού σφυρηλατήσαμε λίγο την βάση που πάνω της θα ακουμπούσε ο καθρέφτης (το μεταλλικό στοιχείο κάτω από το "4"), γιατί είχε στραβώσει λίγο με την πρόσκρουση, κάναμε μερικές δοκιμές, και ο καθρέφτης έκατσε τέλεια. Τον βιδώσαμε, βάλαμε και τη φίσα του, κάναμε μια δοκιμή ότι όλα τα ηλεκτρικά του λειτουργούν και ξεκινήσαμε για να βάλουμε πάλι την ταπετσαρία στη θέση της...

Τι ΣΦΑΛΜΑ κάναμε?! (Δεν ήξερες, δε ρώταγες?!). Ξεβιδώσαμε ΤΕΛΕΙΩΣ τις 2 κάτω κάτω βίδες (Νο. 10 στο πρώτο σκίτσο) με αποτέλεσμα να χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια στην επανατοποθέτηση! Επίσης... δεν βγάλαμε το τζάμι από τους οδηγούς του, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βάλουμε την ταπετσαρία ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!Κάποια στιγμή αφού νύχτωσε και με το φώς προβολέα, τα παρατήσαμε, ώστε να μην κλαίμε την επόμενη το πρωί (της νύχτας τα καμώματα κλπ κλπ!).

Το βράδι έκανα μια έρευνα στο ιντερνετ, και εκεί ΒΡΗΚΑ τη λύση μας!


Ουσιαστικά 2 πράγματα είχαμε κάνει λάθος: Δεν είχαμε βγάλει το τζάμι από τους οδηγούς του, φοβούμενοι ότι θα... μπλέξουμε περισσότερο και παλεύαμε να περάσουμε ένα γλωσσάκι πλαστικό (διακρίνεται στην αριστερή άκρη του εξαρτήματος 2) από την ταπετσαρία στο μηχανισμό της κλειδαριάς. Αυτό το δεύτερο, το βάζουν στο εργοστάσιο για να διευκολύνουν την ΑΡΧΙΚΗ συναρμολόγηση! Μετά είναι απλά... άχρηστο! (Το σπάσαμε!).

Η σωστή διαδικασία λυσίματος είναι να "κρεμάσεις" το κρύσταλλο με ταινία από το πάνω μέρος του σκελετού, να λύσεις τα δύο "σφικτηράκια" που το κρατούν στους οδηγούς του και μετά να τραβήξεις έξω την ταπετσαρία ΜΑΖΙ με τους οδηγούς! Ακούγεται πολύπλοκο, αλλά είναι στην ουσία 3 λεπτά δουλειά! Μάλιστα... στο μοντάρισμα, κοντά στο τέλος, μας έπεσε ένα τορξάκι μέσα στην πόρτα! Ε και?! Τα λύσαμε όλα και σε 3 λεπτά ξαναβιδώναμε!

Για να μην τα ξαναλέω, διαβάστε το PDF (εχω το link στο τέλος της σελίδας) και τα λέει όλα με το Νι και με το Σίγμα!Τι μας έμεινε? ΑΥΤΗ η γρατζουνιά, αμελητέα, όπως έλεγα πιο πάνω!Και... μετά από μια καλή μπουγάδα, καλό Πάσχα!

Οι πηγές μας:
Από το SeatCupra.net οι συμπληρωματικές οδηγίες του PDF που δίνω παρακάτω. Εξαιρετικά χρήσιμο.

Αυτό είναι το πραγματικά πιο καλό βοήθημα, που προήλθε αρχικά από το www.seat-online.nl.
To έκανα μια κόπια και το έβαλα στο Rapidshare: Front Door Panel Removal PDF

Επίσης, από το γαλλικό leon2passion.com βρήκα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία... (Mεταφρασμένα στα αγγλικά, μέσω babelfish, για μας τους μη-γαλλομαθείς!): Seat Leon Passion