ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

26.01.2018

Tοποθέτηση Bluetooth/AUX/USB!

Γιατι; Τι γιατί;
Δεν υπάρχει γιατί!

Τι πήραμε!

Πήραμε λοιπόν από κίνα, κλασικά, το παρακάτω πακέτο:Η συσκευή αυτή προσομοιάζει το cd changer που θα μπορούσε να έχει το Golf και μάλιστα συνδέεται στη φύσα Β που είναι για το CD changer, πίσω από το ραδιόφωνο. Αντι για CD Changer όμως, στη θέση του λειτουργεί το AUX, το streaming μουσικής από κινητό μέσω BT, "βλέπει" στικάκι USB και μέσω του ΒΤ, επίσης, λειτουργεί το τηλέφωνο... ως τηλέφωνο!
Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πακέτο:
Την κεντρική συσεκυή που μέσα της γίνεται το... σώσε! (Δεν το άνοιξα, φυσικά, απλώς το λέω σε συνάρτηση με τις παραπάνω λειτουργίες!). Απο τη μια μεριά εχει μια θυρα που θυμίζει παλιά serial για computer, κι απ την άλλη εχει USB, AUX και mini-SD. Προφανώς, δεν θα χρησιμοποιήσω την τελευταία, αφού αυτο το κουτί και όλες οι καλωδιώσεις θα κρυφτούν πίσω από το ράδιο. τέλος έχει είσοδο για μικρόφωνο και 4 μικρά micro switches (διακοπτάκια, στα Ellhnika!) που κάνουν κάποιες λειτουργίες, που δεν αφορούν τα αυτοκίνητα του Group VAG.


Το καλώδιο απ΄τη μια πάει στην serial στο μαυροκούτι και απο την άλλη μπαίνει μεσα στη φυσα Β, εσωτερικά στην μεγάλη φύσα του ραδιοφώνου. Σημειωτέον, δε χρειάζεται να βγει η μεγάλη φύσα από το ραδιοφωνο για να κουμπώσει.
Σημειωτέον 2: Εγώ την έβγαλα, με τον φόβο ότι μετά θα μου ζητάει κωδικό, που δεν έχω από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, πράγμα που σημαίνει επίσκεψη σε εξουσιοδοτημένο και ενδεχομένως ένα... 30άρι για να μου το ξεκλειδώσουνε, αλλά ευτυχώς δούλεψε με την μία! Ουφ!!!Μικρόφωνο. Αυτό θα αλλαχτεί με το οριτζιναλ, το οποίο έχει πολλά θετικά: Εχει καλή ακουστική, κρύβεται στην πλαφονιέρα και ειναι ψιλοφτηνό, γύρω στο 10-άρικο!
Τούτο εδώ ειναι τεράστιο, γκουμούτσα, δε βολεύεται πουθενά. Οι οδηγίες του λένε βάλτο με κλιπ στο σκιάδιο. Αηδία. Η... κόλλησέ το πάνω στο τιμόνι. Μπλιάχ.


Θα αντικατασταθεί πάραυτα με το original, λοιπόν, αφού βεβαίως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες κολλήσεις κλπ, ώστε να ταιράξουν τα βύσματα του ενός στο άλλο...Το AUX που περιέχεται στο πακέτο. Αυτό δεν μας κάνει. Για ένα και μόνο λόγο: Είναι μακρόστενο και δεν υπάρχει τουλάχιστον σε μένα χώρος να μπει και να δείχνει original! Βέβαια συμπεριλαμβάνει το USB. 2 σε 1 σα να λέμε. Ενδεχομένως σε άλλα μοντέλα να ταιριάζει...

Αυτό που θέλω, είναι η όσο το δυνατόν πιο εργοστασιακή εμφάνιση, που σημαίνει ότι αγόρασα (τα γνωστά, κινα, 2 μήνες αναμονή!), τόσο ένα AUX όσο και ένα USB, που μπαίνουν μπροστά από το τασάκι, μαζί με το ESP.Το πρόβλημα με αυτά τα δύο, όπως φαίνεται, είναι τα βύσματά τους. Σε ένα κόσμο ιδανικά πλασμένο με RNS και RCD210/310 κλπ, ίσως να κούμπωναν από πίσω από το ράδιο έτσι απλά και να ξενιάζαμε!
Εδώ όμως... πατεντούλα!


Tο μεν USB το έκανα μόνος μου: Τέσσερα καλώδια έχει, συν, πλην, data1, data2. τα ταίριαξα μεταξύ τους και έφτιαξα το USB to USB. Ουσιαστικά, έκοψα το κίτρινο βύσμα, γύμνωσα τα καλώδια και στη συνέχεια αφού έκοψα και από το USB του πακέτου το βύσμα, τα ένωσα όλα μαζί. Το τέσταρα στο pc μου, δούλεψε, τέλος!


To AUX ήταν λίγο πιο περίπλοκο, αφού το socket του έχει πάνω και 2-3 πυκνωτές που φαίνεται να "βραχυκυκλώνουν" τις εξόδους προς το καλώδιο.


Αντιθέτως, το AUX/USB που περιλαμβάνεται στο πακέτο, έχει απλές κολλήσεις στην πλακέτα του, χωρίς να παρεμβάλλονται μυστήρια ηλεκτρονικούλια.
Ετσι...


Ενεπλάκη φίλος ηλεκτρονικός, κατήργησε τα "μυστήρια ηλεκτρονικούλια", κάνοντας τις επαφές straight από το socket μέχρι πίσω στο βύσμα.

Τοποθέτηση

Εδώ, έχουμε λύσιμο:
Ξεκινώντας από πάνω...


Αμα φύγει το λαστιχένιο κάλυμμα...


φαίνονται 2 βίδες. (Ολες οι βίδες που λύθηκαν, ευτυχώς ειναι ίδιες: torx 20, οπότε δεν έχουμε θέμα ποια παει που!).
Καμμια φορά φεύγουν τα μεταλλικά ελάσματα που λειτουργούν σαν σφήνες. Προσοχή εδώ μη χαθεί κανένα μέσα στο χάος των αεραγωγών! Οτι πέσει μέσα κει... το' φαγε η μαρμάγκα! Δεν ξαναβρίσκεται!!!


Ο αεραγωγός σηκώνεται από εμπρός... λίγο δεξιά, λίγο αριστερά, και έφυγε...


Αφού αφαιρεθει τον ακουμπάμε πάνω στα όργανα, για να μην ξεκουμπώνουμε το κουμπί του alarm και του αερόσακου...
Λύνουμε τις 2 βίδες στο πάνω μέρος του ραδιοφώνου και...


ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ και με το εργαλείο αφαίρεσης πλαστικών βγάζουμε το κάλυμμα του αιρ κοντίσιον. Λύνουμε και τις 4 βίδες που κρατάνε το ραδιο στο ταμπλώ και το ραδιο είναι έτοιμο να τραβηχτει μπροστά.

Πάμε απ' τα ψηλά στα χαμηλά...


Ανασηκώνουμε το κάλυμμα του λεβιέ... Κουμπωτό είναι.


Λύνουμε τις 2 βίδες που κρατάνε το τασάκι. Τραβάμε το τασάκι προσεκτικά, και αφαιρούμε τα βύσματα του ESP και του αναπτήρα, για να έχουμε άνεση χώρου.


Τραβάμε προσεκτικά το ράδιο, έξω και συνδέουμε τη φίσα του "πακέτου" στη θέση Β. Την άλλη άκρη, την serial, την κουμπώνουμε στο "μαυρο κουτί" και συνδέουμε όλα τα εξαρτήματα.
Υπάρχει μια ακόμα φύσα, η οποία είναι προφανώς προετοιμασμένη για άλλου είδους ραδιόφωνα (πχ RNS ή νεώτερα 210,310 κλπ). Αστην να κρέμεται!


Πίσω από το ράδιο έχει πολύ χώρο για όλα αυτά. Σπρώχνουμε τα καλώδια προς τα κάτω, τα "ψαρεύουμε" στο χώρο που ειναι το τασάκι.
Υπόψιν το μικρόφωνο ευτυχώς έρχεται με 2,70 μέτρα καλώδιο, με σκοπό να φτάσει αν θέλει κανεις μεχρι το σκιάδιο (θα πούμε για αυτό σε λίγο).


Αφαιρούμε τα κενά "κουμπιά" από το τασάκι και κουμπώνουμε πάνω στα κενά το AUX και το USB.
Κατά προτίμηση, χρησιμοποιούμε μερκά ζιπάκια να συμμαζέψουμε τα καλώδια πίσω από το ράδιο, κυρίως για να μη χοροπηδάνε και παράγουν θορύβους κατά την οδήγηση.

Τα συναρμολογούμε όλα, κλασσικά, από την... ανάποδη: Τασάκι, καπάκι λεβιέ, κάλυμμα ραδιοφώνου, αεραγωγοί, πάνω κάλυμμα.

Δοκιμή!


Διαβάζουμε και λίγο RTFM, καλού κακού, να ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας!
Ψάχνω στο κινητό για ΒΤ: Το βρίσκω, λέγεται car kit!

Η λειτουργία κλήσης γίνεται ως εξής:
Αμα πατήσουμε μια φορά το CD, παίζει το CD του ραδιοφώνου.
Αν πατήσουμε ξανά CD, τότε πάει στη λειτουργία CD Changer.
Εδω μας δείχνει τα υποτιθέμενα 6 CD που έχει το CD Changer. To CD 5 είναι το Βluetooth! Στο "τραγούδι" (track) 88 έχουμε το τηλέφωνο.
Πατώντας το πλήκτρο > απαντάμε στην κλήση. τερματίζουμε την κλήση πατώντας το πλήκτρο <.
Για να χρησιμοποιήσουμε USB, απλώς πατάμε άλλη μια φορά το CD και έχουμε την τριτη εναλλακτική (1: CD, 2: CD changer, δηλαδή ΒΤ και 3: USB). Πατώντας το CD ξανά, ερχόμαστε στην αρχή: CD.

Βάζουμε ένα στικάκι με μουσική MP3. Εδώ έχουμε τον εξής περιορισμό: Βλέπει μέχρι 6 φακέλλους και μέχρι 99 τραγούδια ανά φάκελλο.
Οι φάκελλοι μας ειναι τα CD1, CD2, CD3 κλπ...
Σύμφωνα με πρόταση φίλου από το FB, θα αλλάξω τα στοιχεία μερικών τραγουδιών, προσθέτοντας data όπως Καλλιτέχνης, Αλμπουμ, αριθμός τραγουδιού στο δίσκο, τίτλος κλπ, μπας και αλλάξει ο τρόπος που τα δείχνει, δηάδή να μη δείχνει CD1, CD2 κλπ, αλλά τα στοιχεία του τρέχοντος κομματιού.
Το ίδιο θα κάνω και σε μερικά κομμάτια στο κινητό, να δούμε αν τα δείχνει.
Αυτά, μεσα στο ΣΚ!


Μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί κωδικοποίηση!

Μικρόφωνο

Οπως είπαμε, γκουμούτσα!
Αρα, πρέπει να αλλαχτεί. Παραγγείλαμε ήδη το μικρόφωνο που μπαίνει στην πλαφονιέρα (9.90 ευρώ).
Εδώ θα κόψουμε/ράψουμε πάλι τα καλώδια, ώστε από τη μια άκρη να μπαίνει στο μαύρο κουτί και από την άλλη να είναι το μικρόφωνο της VW.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε:


Κάτω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού (ή πάνω από τα πεντάλ, δεν εχω αποφασίσει απο ποια μεριά θα το πάω).


Κατα μήκος της κολώνας...


Θα περάσει πίσω από το φωτάκι του σκιαδίου...


και θα καταλήξει στην πλαφονιέρα.

Προς το παρόν... χύμα στο κύμα!


Επόμενα Βήματα

1. Δοκιμή ονομάτων στο στικάκι
2. Κωδικοποίηση (αν χρειάζεται) για χρήση AUX. Aν και... τελικά, με το BT, ίσως δεν χρειαστεί καν η θύρα AUX! Βέβαια, για να έχουμε πλήρη εικόνα, θα χρησιμοποιήσω ένα παλιό mp3όφωνο, έτσι να μας φύγει η περιέργεια!


Το βλέπει μια χαρά, από τη στιγμή που μπριζώθηκε στο ραδιόφωνο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει κωδικοποίηση!

2Α: Να τσεκάρω αν έχω κωδικοποιήσει ήδη το CD changer... Μπορεί... γιατι παλιότερα έχω κάνει κάτι τρελίτσες με το CD!


Τελικά, δεν χρειάζεται ενεργοποίηση.

3. Μικρόφωνο.
Τα είπαμε!

4: Το AUX δεν παίζει... Χμ! Μπριζωσα το κινητό στην AUX, αφού απενεργοποίησα το BT, δεν παίζει. Αηχο! Βάζω ένα mp3όφωνο Sandisk να παίξει... τίποτε!
Από καλωδιώσεις είμαστε σωστοί... Οπότε... μένουμε και χωρίς AUX με την έννοια, αφού έχουμε το Bluetooth streaming... υγεία!

Αυτάαααααααα!
Update 18.02.2018.

Προστέθηκε original μικρόφωνο!