Part 2

Ηρθε και η καλωδίωση από τη Γερμανική Kufatec πήραμε και 2 λάμπες ΗΒ4 από το γνωστό μας κατάστημα με ανταλλακτικά Group VAG στο Σταυρό. Μας έχουν μάθει πλέον με τις αλλαγές και τα λέμε γελώντας: "Τι καινούριο θα κάνεις πάλι;!!!"...Αλλά... τα προβολάκια που πήρα δεν... ταίριαζαν στον προφυλακτήρα. Οπότε, με συνοπτικές διαδικασίες αλλάχτηκαν με τα σωστά, ευτυχώς πάλι για λάμπες ΗΒ4. Και πάνω που τάχαμε όλα... αρχισε να βρέχει!
Υπομονή, λοιπόν!
Ετσι, μεσημεράκι με καλό καιρό μετά τη βροχή, άρχισε το λύσιμο.

Γιατί λύσιμο; Διότι πήρα και το κεντρικό κάτω μασκάκι με τις 4 γρίλιες να ταιριάζει με τις πλαινές σίτες που έχουν επίσης 4 γρίλιες! Χώρια που η καλωδίωση πρέπει να περάσει ΠΙΣΩ από τον προφυλακτήρα και καλού κακού να δεθεί εδώ και κει σε άλλες καλωδιώσεις, ώστε να μην είναι φτερό στον άνεμο.

Επ' ευκαιρία, η καλωδίωση είναι φτιαγμένη έτοιμη από την Kufatec για να γίνει ρετροφιτ. Είναι τυλιγμένη με την ίδια factory look υφασμάτινη ταινία που βλέπουμε παντού στις καλωδιώσεις του αυτοκινήτου και στα άκρα έχει αφενός τις αντίστοιχες φίσες για τις λάμπες (υπάρχει σε εκδοχή και για λάμπες Η11, ενώ εγώ πήρα τις ΗΒ4). Στην άλλη άκρη καταλήγουν τρία καλώδια: Ενα με "μάτι" για τη γείωση και δύο μαρκαρισμένα για να μπούν στο CECM σε συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες τις γράφουν πάνω σε κάθε καλώδιο! Τέλος, μαζί έρχεται και ένα λεπτότερο γκρι καλώδιο με ακροδέκτες έτοιμους να μπούν στον διακόπτη των φώτων από τη μία και στο CECM απ' την άλλη.
Τα καλώδια είναι αρκετά σκληρά ώστε να μπορείς να τα σπρώξεις σε στενάχωρα σημεία και να βγουν απέναντι χωρίς κόπο.
Η γατούλα μας, το "Γκαβάδι" πάντα εκεί να... βοηθήσει!!!


Ο προφυλακτήρας έφυγε τάχιστα. Εχει 4 βίδες μπροστά από κάθε μπροστινό τροχό, 6-7 από κάτω, και 2 επάνω, που φαίνονται αφού βγει η βαμμένη γρίλια με το σήμα VW (η οποία στηρίζεται επίσης με 2 βίδες).
Τον ακούμπησα πάνω στο... τρέιλερ για τις μοτοσικλέτες που είχα δίπλα, αφού πρώτα άπλωσα το κάλυμμα της BMW μου ανάποδα, να είναι με το μαλακό/χνουδωτό προς τα πάνω! Μην τον γδάρουμε κιόλας, αναίτια!

Εφυγε η σίτα με τις 2 γρίλιες. Πρακτικά για να βγει αυτή, πρέπει να φύγει ο προφυλακτήρας. Εχει ίσαμε 20 κουμπώματα γύρω γύρω που είναι επίφοβα, αν άρχιζε κανεις να τραβάει απ' έξω...


Για ευκολία στη συνέχεια, βίδωσα τα προβολάκια μαζί με τις λάμπες πάνω στον προφυλακτήρα καθώς και την καινούρια σίτα με τις 4 γρίλιες. Εβγαλα την πινακίδα, αλλά δεν... χρειαζόταν! 2 βίδες παραπάνω... Υγεία! Μέσα στις τόσες που λύνουμε...


Οντας μοντελιστής, έχει ενδιαφέρον να δεις πως είναι φτιαγμένος ο προφυλακτήρας και τα κομμάτια του, από πίσω! Τρομερές ιδέες και κουμπώματα, χωρίς ούτε μία βίδα. Αξιοπερίεργο είναι ότι η δεξιά (όπως τα βλέπουμε από τη θέση του οδηγού) σίτα για το προβολάκι στηρίζεται με μια σταυρόβιδα, ενώ η αριστερή είναι απλώς κουμπωτη, έχοντας ακριβώς τα ίδια κουμπώματα με την δεξιά! Γιατί και βίδα; Ποιος να ξέρει!

Για να περάσει η καλωδίωση, εκτός του προφυλακτήρα, πάντως, έπρεπε να βγει και η πλαστική ποδιά του κινητήρα. Μια και δεν χώραγα από κάτω, σήκωσα το αμάξι για λίγο στο γρύλο, ώστε να έχω ΚΑΙ χέρι να ξεβιδώσω/βιδώσω. Η κεφάλα μου χώραγε, άνετα. Τα χέρια μου ταυτόχρονα, όχι!

Πριν περάσει η καλωδίωση όμως, έπρεπε να "σχεδιάσουμε" τη διαδρομή της: Από το δεξιό προβολάκι, κάτω από τα ψυγεία της μηχανής, πάει στο αριστερό προβολάκι, λίγο πιο πάνω διαχωρίζεται σε μια γείωση και 2 καλώδια μαρκαρισμένα που θα πάνε στο χώρο κάτω από το ταμπλό, περίπου πίσω από τη θύρα OBDII. Για να περάσουν από το χώρο της μηχανής στην καμπίνα, υπάρχει ένα άνοιγμα πίσω ακριβώς από τη βάση της μπαταρίας...

Αρα... βγάλε:
Μπαταρία...Φιλτροκούτι...

(Φύλαξε σε μια άκρη το κολιέ ΜΑΖΙ με τη "σκύλα"!).

Βάση μπαταρίας...Και βλέπουμε το ψυγείο λαδιού του DSG πάνω από το ίδιο το DSG...


Ενα ενδιαφέρον εύρημα: Το ψυγείο λαδιού του DSG είναι φτιαγμένο από την Αυστριακή ΚΤΜ που ως γνωστόν φτιάχνει μοτοσικλέτες εντούρο και μοτοκρός!!! Αρα... να γιατί τα 6άρια DSG δεν... χαλάνε ποτέ! Είναι φτιαγμένα για... εντούρο!!!


Οτι... περίσσεψε!

Αφού πέρασα την καλωδίωση κάτω και πίσω από το ψυγείο της μηχανής, "σχεδίασα" τη διαδρομή προς το χώρο των επιβατών, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα κανάλια καλωδιώσεων και στηρίζοντας με πολλά ζιπάκια!Εδώ ένα δείγμα της διαδρομής! Τα ζιπάκια κόπηκαν φυσικά! Σχεδόν δεν... φαίνεται, όντας τυλιγμένη με την factory ταινία!Εδώ φαίνονται τα κουμπώματα για τις βίδες που θα στηρίξουν τα προβολάκια στον προφυλακτήρα.


Δεξιό προβολάκι τοποθετημένο...


Αριστερό, παρομοίως!

Η συνέχεια εύκολη: Βάλε προφυλακτήρα, βάλε ποδιά μηχανής, βάλε βάση μπαταρίας, φιλτροκούτι, μπαταρία και...


...τα σφάλματα που φαίνονται μόλις βγάλεις μπαταρία. ΟΛΑ σβήνουν μόνα τους μόλις κάνεις 20 μέτρα οδήγησης.
Ρύθμισε παράθυρα και ρολόι και είμαστε κομπλέ!
Φυσικά, τα σβήνεις και με το VCDS, γιατί όλο και κάτι θάχει μείνει.

Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του CECM που είναι Midline (και κακώς ΝΟΜΙΖΑ ότι υποστηρίζει fog lights!) με Highline (βρέθηκε μεταχειρισμένο στην Αγγλία!).

Εν τω μεταξύ, μπήκαν τα καλώδια στις ΣΩΣΤΕΣ θέσεις, στις φύσες Α, Β και Ε, καθώς και στο διακόπτη των φώτων. Τα τριπλοτσέκαρα μην έχουμε λάθη όπως του... πρόσφατου παρελθόντος!
Η ανταλλαγή του CECM είναι απλή. Το έψαξα, γίνεται εύκολα, αν και θέλει μια ευλυγισία να ξαπλώσεις ανάσκελα κάτω από το τιμόνι με το κεφάλι στα πεντάλ... Τόχω ξανακάνει και δε μου άφησε... κουσούρια!

Τελος... Οχι μόνο δεν περίσσεψε βίδα, αλλά συμπλήρωσα μία που έλειπε στον προφυλακτήρα, εμπρός από τον αριστερό τροχό, κάπως!

Τι απομένει... τοποθέτηση του Highline CECM και κωδικοποίηση.