ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

Mirror Down!

26.06.2022

UPDATE 15.7.2023Οπως εχουμε επανειλημμένα πει, δεν υπάρχει γιατί! Γιατί έτσι, ειναι η απάντηση.
Χρηστικο, είναι; Αναρωτιέμαι, ακόμα και τώρα. Πρακτικά, όχι. Μη σου πω και... μπελας.
Ας τα πάρουμε απο την αρχη, όμως:

Ενα βράδι μου πετάει ένας φίλος, ο Γιάννης, ένα link. Δες εδω τι μπορεις να κάνεις! Να και το link!.
Και συνεχίζει, ο Γιάννης: Αφού γινεται σε Passat, θα γινεται και σε Golf!

Τι ειναι ομως αυτό το περίφημο Mirror Down. Οταν βάζεις όπισθεν, ο δεξιός καθρέφτης κατεβαίνει σε μια προκαθορισμένη θέση και κοιτάει το πεζοδρόμιο, ώστε να μας διευκολύνει στο παρκάρισμα. Ωραίο, ε;

Χμ... ναι μεν αλλά. Θα εξηγήσω στην πορεία τα "αλλά"!

Πρώτα απόλα επρεπε να δούμε τι μοτέρ φοράει ο καθρέφτης μας τώρα:Κωδικός Β.Ακολουθώντας τις οδηγίες του link, ψάχνω στον Αλή το φίλο μας και βρίσκω ένα μοτέρ με το "σωστό" κωδικό C, κομπλέ μαζί με την καλωδίωση! 44,5 ευρώ ως εδώ. Σημείωνε...Οπότε... τα γνωστά: Ταπετσαρία όξω, καθρέφτης όξω και πάμε...
(επ' ευκαιρία το ντουλάπι συνοδηγού βγήκε για άλλο λόγο, θα πούμε και για αυτό άλλη φορά!)

Το "παλιό" μοτέρ έχει φίσα με 3 καλώδια μόνο, που πάνε μέσα στην πόρτα, στον εγκέφαλο πόρτας.
Βγήκαν τα πιν απο την φίσα, και τα καλώδια τραβήχτηκαν ένα ένα προς τα κάτω, ανοίγοντας λίιιιιιιιιγο το χώρο για τα 7 που θα τα αντικαταστήσουν.Για χώσε τώρα... ΕΠΤΑ καλώδια με υφασμάτινη ταινία εκεί μέσα...Με λίγο... βρίσιμο καταφέραμε να... στριμώξουμε τα 7 νέα καλώδια μέσα στο χώρο που δε χώραγε ούτε... ψιλή καρφίτσα!Εκανα τα... μαγικά μου, ίδρωσα, ξε-ίδρωσα, πέρασαν όμως, και μάλιστα χωρίς... ζημιά ΠΟΥΘΕΝΑ!Αλλο ενα ζήτημα: Τα ένωσα στον εγκέφαλο πόρτας που είχα (702ΑΚ) και δεν γινόταν τίποτα!
Ευτυχως ενας άλλος φίλος, ο Νίκος, μου δάνεισε δυο εγκεφάλους πόρτας πιο πλούσιους.
Ο ένας δεν δούλευε καν. Μονο η κλειδαριά πόρτας. Το παραθυρο και ο καθρεφτης ουτε που χαμπάριαζαν να... κουνηθούνε! Ο άλλος με κωδικο 702Ν τα έκανε όλα. Σχεδόν όλα, όπως θα δούμε!!!
Τα γνωστά εδώ με την VW που έχει και στις πόρτες, τυπικά τρεις γενιές εγκεφάλων και κάθε γενιά έχει 27 κωδικούς μεσαίους και 72 πλούσιους! (κόστος περίπου 60 ευρώ για εγκέφαλο πόρτας GEN2 πλούσιο).Κάναμε κωδικοποίηση στον εγκέφαλο πόρτας (+256 προσθέσαμε) και στο Convenience (οπως εδώ, παρόλο που δεν ειμαι... σιγουρος οτι ΑΥΤΟ χρειαζόταν! Πάντως ΔΕΝ εχω σφάλμα στο 46!!!).Ενας έλεγχος στα measuring blocks δείχνει ολα κομπλέ.
Εν τω μεταξύ, ΔΕΝ άλλαξα καν το κουμπι ρύθμισης καθρεφτών με άλλο που να εχει και ηλεκτρική αναδίπλωση, γιατι απλά το "απλό" κουμπι παίζει!

Και βεβαια είχαμε και ευτράπελα. Εννοείται! Για καμμιά βδομάδα ανοιγα και εκλεινα πόρτα (ταπετσαρία, δηλαδη!) και έψαχνα τα πινς ενα ένα και ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑ ΤΙ ΧΑΖΟ έκανα και γιατί το πράμα μια δούλευε μια όχι. Εβγαζε δε και ενα σφάλμα "01737 κατι δε δουλευει σωστά στο πανω κατω του καθρέφτη", που κανεις δεν ηξερε τι ειναι! Ουτε το κλασικο ψάξιμο στο ιντερνετ!Τι ειχα κανει ομως; Οι οδηγίες τόσο του link, όσο και τα wiring diagrams και του ΜΚ5 και του ΜΚ6 ελεγαν να συνδέσεις το πιν 3 του καθρέφτη στο πιν 9 της φισας της πορτας.Εγώ χωρις να κοιταξω τη φίσα, το εβαλα στο 16! Γιατι όμως; Διότι ηταν απεναντι απο το 8, οποτε τι πιο λογικο;!!!! (ηταν και... κενο! Αρα μια χαρα - χαράδρα!).
Εγω φταίω που η παλιοVW τα έχει κανει... αναποδα!

Και μερικές θεωρίες:
Πολλοί φίλοι με ρωτάνε πρώτον γιατι το έκανα. Ειπαμε, δεν έχει γιατί!
Επίσης με ρωτάνε γιατι δεν εβαλα ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέφτες. Για 2 λόγους.
1. Το κόστος. Πακέτο κάτω από 300 ευρώ δεν βρίσκεις.
2. Πρακτικότητα. Οι καθρέφτες στο ΜΚ5 διπλώνουν τόσο ώστε το αμάξι στενευει 4 εκατοστά αριστερά και άλλα 4 δεξιά!
3. (ΟΚ, δυο είπαμε!) η λειτουργία Mirror Down παρέχεται σαν κωδικοποίηση σε ΜΕΡΙΚΟΥΣ πλούσιους εγκεφαλους πόρτας που έχουν ηλεκτρική αναδίπλωση. Και επιπλέον δεν ξερουμε αν θελει Gen2 ή Gen3 εγκεφάλους, και ΑΝ τους δέχεται το αμαξι μου!
Ωραίος μπελας δε λέω, αλλά... Σορρυ δεν το κανω!

Πάντως, ΔΕΝ θελει κωδικοποιηση να το "ξεγελάσεις" οτι εχεις καθίσματα με μνήμη (memory seats), τα οποία εννοείται δοκίμασα και είχα 2 σφάλματα μόνιμα: ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΙΣΜΑ ΟΔΗΓΟΥ ΜΕ ΜΝΗΜΗ, και ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΙΣΜΑ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ ΜΕ ΜΝΗΜΗ!

Η κωδικοποίηση στην πόρτα είναι σαφής: Προσθέτουμε, όπως είπαμε +256 που ειναι Memory seats and/or memory mirror.
Αρα ΘΕΛΟΥΜΕ ο εγκεφαλος πόρτας να εχει μνήμη. Τόσο απλά. Δεν χρειαζόμαστε και καθίσματα ηλεκτρικά με μνήμες! Στην ουσία θέλει ΚΑΙ μοτέρ καθρέφτη με μνήμη, ΚΑΙ εγκέφαλο πόρτας με μνημη, ΑΝ βαλεις ή έχεις καθίσματα με μνήμη. Αλλιώς, ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ οτι απλά θα σε... κοιτάει... Ξέρω γω...

Και επι του πρακτέου. Αφού τον "δίδαξα" τον καθρέφτη να κοιτάει κάτω (λεει την οδηγία στο βιβλίο του αυτοκινήτου), τι κερδίζω:
Πρέπει να θυμάμαι οταν ΔΕΝ ΘΕΛΩ να κατέβει ο καθρέφτης προς τα κάτω (στο 95% των περιπτώσεων μου, δηλαδη!) να εχω το ρυθμιστήρι των καθρεφτών στο 0. Τις ελάχιστες φορές που θα χρειαστώ να "δω κάτω", ξεχνάω... πριν βάλω όπισθεν να γυρίσω το ρυθμιστήρι στο R, ώστε να κουνηθεί η αφεντομουτσουνάρα του ο δεξιός καθρέφτης, να μας κάνει τη χάρη να κοιτάξει κάτω!

Ετσι ακριβώς δουλεύει κιόλας, αν δεν το καταλάβατε ήδη: Βάζεις το ρυθμιστήρι στον δεξιό κατρέφτη (R= right, όπως λεμε στο χωριό), βάζεις όπισθεν και ο κατρέφτης γυρίζει και κοιτά κατάχαμα.
Μόλις ξεκουνήσεις και κάνεις 5 μέτρα μπροστά, ο κατρέφτης ξανάρχεται στη θέση που ήταν πριν. Αν χαθει η ρύθμιση, ή αν θες να την αλλάξεις για οποιοδήποτε λόγο, λέει το βιβλίο πως ρυθμίζεται απλούστατα σε ενα λεπτό χωρις εργαλεία.

Τέλος.. εκει που το συζητούσα με φίλους, έμαθα ότι το μαραφέτι το Polar Fis το κάνει αυτό το mirror down, το περιβόητο σε ότι καθρέφτη και να εχεις, ότι εγκέφαλο πόρτας και να έχεις! Πως; Μη με ρωτάτε! Δεν ξερω! Κοστος του Plar Fis; Κανα 200-250άρι... ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Εφετζίδικο, δε λέω...