ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


Χριστούγεννα 2019!

1/10 RC Trailer for the RC Golf!
Η ιδέα υπήρχε αρκετό καιρό τώρα...Μια και έχουμε το αληθινό και το φορτώνουμε ταχτικά με ότι... προκύψει, από χώμα για τον κήπο μέχρι πέλλετ για το καλοριφέρ...

Οπότε... ιδέες υπήρχαν πολλές... αρχικά σκέφτηκα 3D-printing... αλλά δεν έχω τέτοιο printer! Ακυρον! Μπάλσα λοιπόν!

Επίσκεψη στον παλιό φίλο και παλιό μοντελιστή Στέλιο Κουτσό στο Χαλάνδρι... https://www.bestrcshops.com/Αρχικά σκέφτηκα να βάλω τροχούς ίδιους με του αυτοκινήτου, αλλά εγκατέλειψα την ιδέα γιατί ήθελε πολλή κατασκευή και ανταλλακτικά που είτε δεν είχα, είτε ήταν πανάκριβα.Από κοινού αποφασίσαμε: balsa 1,5 χιλιοστό πάχος, "καδρονάκια" 5Χ5 χιλιοστά και ρόδες από... αεροπλάνο 62mm διάμετρος, παρόμοια με του αυτοκινήτου. Ντίζα 4mm για τον άξονα. Λεντάκια είχα! Καλώδιο από servo για την καλωδίωση, φισάκια micro Deans για να ενωθεί με το αυτοκίνητο, το οποίο έχει full led σύστημα!

Το συνολικό κόστος των υλικών ίσα που ξεπέρασε τα 15 ευρώ (χωρίς τη βαφή).Σχέδια! Μετρήθηκε το αληθινό, οπότε είχαμε μια δόση scale πως θα κάνουμε το μοντέλο!Στα πλαινά, στο πάτωμα και στην πόρτα, μπήκαν φύλλα balsa υποτίθεται ότι φέρουν προς το "ριγέ" που έχει το αληθινό τρέιλερ!

Η κατασκευή του πλαισίου με 5Χ5 ξυλάκια. Παντού χρησιμοποιήθηκε κόλλα Insta Cure medium, gap filling. Παχύρρευστη που στεγνώνει σχετικά γρήγορα.
Για την τοποθέτηση του άξονα δημιούργησα βάσεις.Μια πρώτη δοκιμή της κλίμακας...Επρεπε να δοκιμάσω και ενα... μηχανάκι! Εδώ κλίμακας 1/8... περισσεύει λίγο!Για τα φτερά έβρεξα φύλλα μπάλσα, τα άφησα μερικές ώρες τυλιγμένα σε ένα κουτάκι και έτοιμα! Στην πορεία διαπίστωσα ότι ήταν εύθραυστα, οπότε πρόσθεσα δεύτερο φύλλο απο πάνω, οπότε έγιναν πολύ πιο ανθεκτικά...Για την "χούφτα" ακολούθησα την οδηγία του Στέλιου: Τύλιξέτο με κλωστή, βάλε κόλλα και άμα στεγνώσει τρύπα κατα μήκος προσεκτικά και αργά.

Ετσι έβαλα ένα ντιζάκι απο το τιμόνι του Sprint με ένα ball cup!

Οσον αφορά τον κοτσαδόρο στο αυτοκίνητο... χρησιμοποίησα ανταλλακτικά από Sprint (το σασί κάτω από το Golf! Εχω ένα διαλυμένο σε ανταλλακτικά!).Κατάργησα τον πίσω προφυλακτήρα του Golf και στη θέση του μπήκε ένας μπροστινός, ο οποίος απαλλάχτηκε από τα νεύρα του, ώστε να γίνει επίπεδος από κάτω.Εδώ φαίνεται ο μπροστινός προφυλακτήρας, όπως είναι κανονικά. Ιδια νεύρα είχε.Ενα πλαινό στήριγμα μπαταρίας έμελλε να είναι η βάση του κοτσαδόρου μας!Το στήριγμα της μπαταρίας βιδώθηκε στον προφυλακτήρα και κόπηκε ώστε να ταιριάζει. Ευτυχώς περνάει κάτω από το lexan, οπότε δεν χρειάστηκε να κόψουμε τον προφυλακτήρα του αμαξώματος.

Για... κοτσαδόρο χρησιμοποίησα ένα πείρο ψαλιδιού, πάλι απο το Sprint!!!Ανετη η τοποθέτηση!Ελεγχος να δούμε αν κάθονται όλα σωστά!

Τα ηλεκτρικά, τώρα!Το αυτοκίνητο, όπως είπαμε, έχει φουλ σετ LED. Παρατηρώντας προσεκτικά, είδα ότι έχει μια φίσα κενή. Βρήκα μια φίσα από ένα φορτιστή παλιό που ταίριαζε, οπότε δημιούργησα την έξτρα καλωδίωση.

Ετσι, οταν δεν κοτσάρω το τρέιλερ, μπορώ να κρύψω το καλώδιο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και με 2 βίδες να βγάλω και τον κοτσαδόρο...

Αρχικά έβαλα ένα λεντ σε κάθε πλευρά. Τρύπημα με τρυπάνι 5mm και σφήνωσαν τα λεντ.Ναι, από χαπάκια ειναι τα φώτα!!! Βάφτηκαν εσωτερικά με χρώματα για λεξάν!

Στην πορεία διαπίστωσα οτι ο φωτισμός δεν ήταν σωστός. Ετσι, άνοιξα και δεύτερες τρύπες, δίπλα στα πρώτα λεντ και τα καλωδίωσα και αυτά.

Βρήκα και οβαλ χαπάκια και τώρα έχουμε πιο scale look!Η πίσω πόρτα κατασκευάστηκε όπως και το τρέιλερ. Χρησιμοποίησα 2 βίδες Μ2.5 για "μεντεσέδες", και λεξάν φύλλο τυλιγμένο για να γίνεται η λειτουργία της. Η αλυσιδίτσα (προσφορά της κυρίας μου!), αξίζει τα τριπλάσια από το τρέιλερ, φυσικά! Ασήμι με δε θυμάμαι τι προδιαγραφή! Στηριχτηκε με καρφίτσες!!!
Φτιάχτηκαν και αυτοκόλλητα, φυσικά, ίδια με του αληθινού!

Η βαφή έγινε με ασημί χρώμα για ζάντες! Η πίσω πόρτα βάφτηκε με χρώμα LC5F (του αληθινού, πρακτικά το ίδιο που έβαψα και το RC Golf!).Αυτοκόλλητα κομπλέ! Φαίνονται και οι μεντεσέδες της πόρτας! ΟΚ, ξεφύγαμε απο την κλίμακα... το αληθινό έχει τρείς μεντεσέδες!Οι διαφορετικές πινακίδες στο αμάξι και στο τρέιλερ είναι διότι κάποτε "εφτιαξα" μια πινακίδα για το τρέιλερ, με τον αριθμό του Skoda που είχα τότε... Δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι... παράνομο. Ελπίζω πως όχι!

Τέλος... αφού τελείωσαν όλα, έγιναν 2 βελτιώσεις:"Εκοψα" βόλτες στα άκρα του άξονα και έβαλα παξιμάδια Μ4, ενώ έφτιαξα απο συνδετήρα, ένα σύστημα να κρατάει την πόρτα κλειστή!Διαπίστωσα ότι τα φώτα LED φώτιζαν ΚΑΤΩ από το τρέιλερ! (δείτε τις παραπάνω φωτό, από τις δοκιμές). Οπότε τα σκέπασα με αυτοκόλλητη αλουμινοταινία, ενώ πρόσθεσα βαρίδια 40 γραμ. στο μπροστινό μέρος ώστε να μη χοροπηδάει πολύ, εν κινήσει. (Οχι, ακόμα δεν έβαλα αναρτήσεις! Το μελετάω όμως!).

Και σε video!