ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


5.8.2021

Επισκευή σκιαδίου ηλιοροφήςΠρόσφατα πήγα σε φίλο ταπετσέρη και φτιάξαμε τον ουρανό, το κλασσικό πρόβλημα των VW. Μαζί με τον ουρανό, φυσικά βγήκε και το σκιάδιο της ηλιοροφής, το οποιό επίσης ντύθηκε με το ίδιο ύφασμα, όπως κι ο ουρανός.

Λίγο πρίν, επειδή άλλαξα χρωματισμό και απο ανοιχτό γκρί πήγα σε μαύρο (σύντομα το σχετικό DIY!), όσο ο ουρανός φτιαχνόταν, έβαψα ορισμένα εξαρτήματα σε μαύρο χρώμα. Παράδειγμα: Τα σηματάκια AIRBAG που έχει γύρω γύρω στις κολώνες, το πλαίσιο της κονσόλας των διακοπτών, την πίσω πλαφονιέρα (την οποία άλλαξα με καινούρια, τελικά!) και το "χερούλι" του σκιαδίου της ηλιοροφής.

Αυτό το τελευταίο, απο τα πολλά βγάλε-βάλε, σπάσαν τα 4 δοντάκια που εχει στο εμπρός μέρος του, οπότε δεν στηριζόταν.Τι έπρεπε να κάνω; Δοκίμασα να βρω τιμή για το χερούλι μόνο. Να το πάρω καινούριο. Δεν δίνεται σκέτο, παρά μόνο με το σκιάδιο ολόκληρο. Τιμή; Στα 200+... Δοκίμασα να βρω μεταχειρισμένο, ασχέτως χρώματος, δεν βρήκα. Αρα; Επισκευή!

Κατ' αρχήν πρέπει να βγεί το γυαλί της οροφής. Στηρίζεται με 6 βίδες Τ25. Είναι βολικότερο να το έχουμε στην ανάκλιση, ώστε να εχουμε πρόσβαση στις βίδες. Μετά το κατεβάζουμε στην κλειστή θέση.ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΟΡΟΦΗ, ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ. ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΕΣΗ.
ΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΠΙΣΩ ΑΕΡΟΦΡΑΧΤΗΣ!!!

(TO ΕΠΑΘΑ!)

Πριν απο αυτό έχουμε ξεκουμπώσει προσεκτικά τα δύο ελαστικά "κουρτινάκια" που υπάρχουν στο πλάι.Αφού τα βγάλουμε, δεν υπαρχει περιπτωση να τα μπερδέψουμε.Γραφουν L και R. Και μάλιστα σε 2 σημεία το καθένα!

Θα πούμε παρακάτω πως κουμπώνονται πάλι, ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ!

Αφού αφαιρέσουμε το τζάμι, το τοποθετούμε κάπου που να είναι ασφαλές, μακριά απο παιδιά, ζωα, γάτες κλπ.

Το σκιάδιο στηρίζεται με 4 σταυρόβιδες, πολύ κοντές, Μ4Χ4 φρεζάτες, οι οποίες είναι βιδωμένες και με σπειρόκολλα, οπότε το θυμόμαστε στην τοποθέτηση. ΔΕΝ τις χάνουμε! Ειναι σπάνιες! (χωράνε πάντως και Μ4Χ6, ΟΡΙΑΚΑ, αν χάσετε κάποια!).

Οι δυο πίσω βίδες ειναι λίγο πο δύσκολες στην πρόσβαση, αλλα με λίγη υπομονή και προσοχή, βγαίνουν εύκολα.

Αφού τις λύσουμε και τις φυλάξουμε και τις 4 βίδες, ανασηκώνουμε λίγο το εμπρός μέρος του σκιαδίου, και το τραβάμε προσεκτικά προς τα εμπρός.Αν το ύφασμα που βάλαμε είναι πιο χοντρό απο το "παλιό", θέλει λίγο κινηση δεξιά - αριστερά το σκιάδιο ώστγε να προχωρήσει μέσα απο τους οδηγούς. Οι οδηγοί έχουν ενα έλασμα που επιτρέπει αυτην την κινητικότητα. Λίγα χιλιοστά χρειαζόμαστε και μας τα δίνουν. Αν ξεκουμπώσει κάποιος οδηγός, ξανακουμπώνει στον "σιδηρόδρομό" του εύκολα. Δειτε τους υπόλοιπους πως είναι βαλμένοι...

Στο πίσω μέρος του "χερουλιού" δεν εβαλα κόλλα. Τα δυο στηρίγματα, αν και μισοσπασμένα, κρατούν πολύ καλά το χερούλι σε όλο το μήκος του. Ετσι κι αλλιώς, αυτή την όψη δεν την βλέπουμε ποτέ!

Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα εποξική κόλλα 2 συστατικών. Εβαλα απο μιά τελίτσα κόλλα περίπου πάνω απο τα σημεία που παλιά ηταν τα δοντάκια. Ετσι, σε περίπτωση που πρεπει να ξαναφτιαχτεί το σκιάδιο, να μην μας δυσκολέψει στο ξεκόλλημα. Στην τελευταία φωτό φαίνεται το σπασμένο δοντάκι που προσπαθεί να κρατηθεί στο ύφασμα!

Χρησιμοποίησα ότι σφιχτικά εξαρτήματα είχα! Τα έσφιξα με ένα ξυλάκι ενδιάμεσα, για να μη γδάρω το φρεσκοβαμμένο πλαστικό χερόύλι.Τοποθέτηση πάλι από εμπρός, προσέχοντας να μην βγάλουμε και να μη στραβώσουμε τους οδηγούς που λέγαμε...Τοποθετημένο το σκιάδιο, έτοιμο. Βάζουμε και τις 4 σταυρόβιδες (τις έχουμε φυλάξει είπαμε!) και έτοιμοι... Σχεδόν!Λίγη πρσοχή και υπομονή για να βάλουμε τις πίσω βίδες. (Δεν τις εχουμε χάσει, ε;!). Θυμόμαστε να βάλουμε μια σταλίτσα σπειρόκολλα και στις 4.

Πρέπει να βάλουμε το τζάμι.


Εδώ βολεύει να έχουμε ενα τρίτο χέρι (φίλο, σύζυγο κλπ) με λίγη υπομονή για 5 λεπτά!

Αν απλώς ακουμπήσουμε το τζάμι και σφίξουμε τις 6 βίδες του , το τζάμι θα καθίσει λίιιιιιιιιγο χαμηλότερα απο τον ουρανό! Αρα, σφίγγοντας, θέλουμε ένα τρίτο χέρι να σπρώχνει προς τα πάνω (μιλάμε για 1-2 χιλιοστά σε κάθε γωνία του τζαμιού), και ταυτόχρονα να ΒΛΕΠΕΙ οτι είναι "πρόσωπο" με τη σκεπή. Εμείς από μέσα απλώς καργάρουμε (σε λογικά πλαίσια) τις 6 βίδες, μία μία. Πρώτα τις 4 γωνίες και μετά τις μεσαίες.
Δεν εχω φωτό, μια και το έκανα μόνος μου, κάνοντας λίγο τον Τιραμόλα! Γινεται, αλλά γιατι να παιδευόμαστε;!!!

Και πάμε για το πιο... δύσκολο! Τα "κουρτινάκια"!

Εδώ πρέπει να έχουμε την ηλιοροφή στην ανάκλιση. Τα κουρτινάκια κουμπώνουν σε ΠΕΝΤΕ σημεία. Τα πιο σημαντικά ειναι με τη σειρά:

Πρώτα βάζουμε συρτό το πίσω και κάτω κούμπωμα. Αυτό μπαίνει πιο εύκολα, αν σταθούμε ΕΞΩ απο το αυτοκίνητο. Για κάποιο λόγο, το δεξιό (σε 2 αυτοκίνητα που το δοκίμασα!) κουμπώνει πιο εύκολα! Δεν ξέρω γιατί!Στη συνέχεια το πίσω και ΠΑΝΩ. Αυτό το βάζουμε όπως μας βολεύει. Είτε στεκόμενοι απ' έξω, είτε απο μέσα...

Το τρίτο ειναι το μπροστινό που θα κουμπώσει απαλά.

Ειπαμε 5 τεμάχια. Το 4ο και 5ο θα μπουν... μονα τους, απαξ και κουμπωσει το δεύτερο και το τριτο...Τελος καλό, όλα καλά, λοιπόν!