ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


11.01.2023

Επισκευή τρίτου στοπ φρένου!Πρόσφατα αλλάξαμε CECM σε ένα ΜΚ5 GT DSG και λίγο αργότερα παρατηρήσαμε οτι το τριτο στοπ έγινε πιο "αχνό", δεν φώτιζε με τη σωστή ένταση. Λίγες μέρες μετά απλώς σταμάτησε να δουλεύει...Φοβούμενοι ότι κάτι κάναμε στραβά (ως γνωστός ηλεκτροσιχτιρολόγος που είμαι, κλασσικά) ξανατσεκάραμε την κωδικοποίηση. Ολα σωστά εκεί.
Ψάξαμε τις καλωδιώσεις, βγάλαμε ταπετσαρίες, όπου χρειαζόταν, φυσούνες ξηλώθηκαν, όλα καλά!

Τελικά, μετα φόβου θεού και πίστεως, βγάλαμε το ίδιο το φωτιστικό.
Το δοκιμάσαμε στο δικό μου αμάξι... δεν άναβε. Δοκιμάσαμε το δικό μου φωτιστικό στο GT... ΑΝΑΒΕΙ! Γιούπι!
Ρωτάμε στην Καρέντα... 82 κάνει! Φτού! Πολλά, ε;!!!
Αλλη λύση, λοιπόν! Είχα κάτι λεντοταινίες 40 εκ. απο μπροστινά φλας και DRL που μου είχε αφήσει φίλος...δοκιμάζω μια από αυτές, της δίνω ρεύμα με 14 volt, από ένα τροφοδοτικό... Ανάβει! Ωραία! Το βάζω στο αυτοκίνητο (μου) δοκιμαστικά... αναβόσβηνε σαν... φλας! Δε μας κάνει!

Τελικά...Βρήκα μια λεντοταινία λευκή, με 6000κ φωτισμό και 12 βόλτ (που απεδείχθη πολύ... δυνατή τελικά, οπότε προτείνω κάτι σε 4000κ μαλλον), με κόστος 7,5 ευρώ από τον Σκρέκη στο Γέρακα. Το καλό είναι ότι κόβεται ανα 3 εκατοστά, ευτυχώς, γιατί πωλείται σε καρούλι 5 ΜΕΤΡΩΝ!!!!

Οπότε πάμε στο διαταύτα!

Η αφαίρεση του φωτιστικού ειναι σχετικά εύκολη. Με 2 σπάτουλες βγαίνει.

Προσοχή, μιλάω για φωτιστικό TSI/FSI και ΟΧΙ GTI!. Αυτό του GTI θέλει διαφορετική τεχνική.
Επίσης ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν αυτη η τεχνική ταιριάζει σε ΜΚ6.

Αν εχει ξεκολλήσει λίγο η ελαστική φλατζούλα, την κολλάμε προσεκτικά στη θέση της.
Μας μένει να κρέμεται η φίσα στο αυτοκίνητο...Προσεκτική παρατήρηση του φωτιστικού, δειχνει ξεκάθαρα το γιατί... χάλασε! Ιταλικό είναι!!!Η διάλυσή του εύκολη. Θέλει προσοχή, μια και μιλάμε για πλαστικά 15ετίας, αλλά...η πλακέτα PCB με τα LED βγαίνει εύκολα, καθώς και το λευκό διάφανο πλαστικό.
Βολεύει να βγάλουμε και τα 4 μεταλλικά ελάσματα, τα οποία ξαναβάζουμε στο τέλος, προσεχοντας να μην χαλάσουμε την ελαστική φλάντζα...Ναι, το F είναι από το τρέιλερ! Πρέπει να το ξανακολλήσω εκεί κάποτε... Τώρα λέει... GOL O!!!!!!!! χαχαΚόβουμε 30 εκ. από τη λεντοταινία, ενώνουμε τα καλώδια της φίσας των παλιών LED...Κόλλησα την λεντοταινία με μπιστολάκι τέτοιο, θερμόκολλας το λένε; κάπως έτσι. Εσταξα 5 σταγονίτσες μικροσκοπικές πάνω στο λευκό διάφανο πλαστικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγει πάλι η λεντοταινία, θα βγεί πανεύκολα!

Και... έτοιμο!

Αν κάτι θα άλλαζα... θα έπαιρνα λεντοταινία 4000 περίπου Kelvin. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή φωτεινότητα. Οχι οτι μας χαλάει το τωρινό, απλώς με το 4000Κ θα ειναι ΙΔΙΟ με το εργοστασιακό!