October 2022

BMW μετά το Μαρόκο!

Πριν ενα μηνα φύγαμε μια παρέα για το Μαρόκο.Ενα ταξίδι ζωής για μένα, δεδομένου οτι πλέον δεν... μικραίνουμε ηλικιακά οσο περνάνε οι μέρες...
Τα του ταξιδιού... ακόμα μαζεύω τις σκέψεις μου, θα τα εμφανίσω σύντομα σε άλλη ενότητα...
Τα τεχνικά μας... προβλήματα λοιπόν, εδώ, τώρα!

Στο μηχανάκι είχα αλλάξει φέτος, λίγο νωρίτερα, δισκόπλακες, τακάκια, σωληνάκια φρένων, τσιμούχες στις δαγκάνες, υγρά φρένων φυσικά καινούρια, λάδια μοτέρ και κιβωτίου, καθώς και στον άξονα πίσω.
Πριν 3 χρόνια και μόλις 2500χλμ είχα αλλάξει μπουζί, φίλτρο βενζινης και το screen της αντλίας βενζίνης.
Λάστιχα μπήκαν τον Απρίλιο (είχα κάνει 300-400 χλμ μόλις!). Τέλος, εδώ και 5 χρόνια περίπου, τρέχω με το τσιπάκι του John Gemi, με άριστα αποτελέσματα (εκδοση 9.0).
Αυτά όσον αφορά το τεχνικό background.

Θεωρούσα οτι το μηχανάκι ειναι αυτό που λέμε ετοιμοπόλεμο, με όλα αυτά φρέσκα, ή εν πάση περιπτώσει σχεδόν φρέσκα. Στο Μαρόκο μείναμε 10 μέρες. Σε όλο το ταξίδι μέχρι εκεί (240 χλμ Αθήνα-Πάτρα και 520 χλμ Ανκονα-Γένοβα), άψογο. Το ίδιο και τις 6 πρώτες μέρες στο Μαρόκο.

Εκει κάπου, ξαφνικά μου έκανε το εξής περίεργο: Δεν "τράβαγε" απο τις 3000 περίπου μέχρι τις 4800-5000 περίπου. Ανοιγα το γκάζι και έβηχε, ξέρναγε, μπούκωνε, αλλά σίγουρα δεν πήγαινε... και δε σηκωνε γκάζι.
Οσο ημασταν στο Μαροκο δοικμάσαμε να δουμε αν τα μπεκ πέταγαν καύσιμο. Βγήκαν ένα ενα, δοκιμάστηκαν πάνω σε χαρτόνι, φαινόταν ότι πετάνε "αρκετό" καύσιμο και στο σωστό κυκλικό pattern. Ρίξαμε και ενα μπουκάλι καθαριστικό/ενισχυτικό βενζινης, αλλά δεν έκανε διαφορά. Περιττό να πω οτι χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση της παρέας καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το ταξίδι! Με αυτές τις συνθήκες εκανα περίπου 800 χλμ στο Μαρόκο και άλλα 770 περίπου στην Ευρώπη.

Μόλις γυρίσαμε, αν και είχαμε την πολύτιμη συνδρομή του παλιού φίλου Αντώνη Σ., εκτός από τις τεχνικές γνώσεις της Μαροκοπαρέας, πήγα για μια... τηλεδιάγνωση στο γνωστό και μη εξαιρετέο Σάκη, στον Παναγιωτόπουλο.
Με βάση όσα του είπα, ο Σάκης εβγαλε πόρισμα! Αντλία καυσίμου, ή/και φίλτρο, ή αλλιώς πολλαπλασιαστές. Τον HES (Hall Effect Sensor, ή αισθητήρα στροφάλου), ένα εξάρτημα που πονάει μετά απο χρόνια στα Oilheads, τον είχα αλλάξει πριν λίγα χρόνια-αν θυμαμαι σωστά το 2015- με ενα ιμιτασιόν μέν, Κυπριακό δε! Αυτόν δεν τον ξήλωσα, αλλά με το μάτι τουλάχιστον φαινόταν οτι τα καλώδιά του ήταν σε καλή κατάσταση και οχι καμμένα.
Ως γνωστόν -και το επιβεβαίωσε και ο Σάκης- οταν χαλάσει ο HES "μένεις" απότομα απο τροφοδοσία και απλά το μοτέρ σβήνει. Το έχω πάθει και γι αυτό τον αλλαξα!Μιλάμε με τον John Gemi, μου λέει τα ίδια κι αυτός. Πολλαπλασιαστές έχω ενα σετ παλιό, μαζί με μπουζοκαλώδια. Τα δοκιμάζω, αφού τα μέτρησα ολα, ένα ενα, απλά δεν παίρνει μπρος με το άλλο σετ.Ως απο μηχανής θεός, εμφανίζεται ο φίλος μου ο Σπύρος, με το νεοαποκτηθέν του 1150 (που είναι "δίμπουζο" και εχει ακριβώς ιδιο κωδικο ανταλλακτικού με το παλιότερο δικό μου) και δεχεται να βγάλουμε τους πολλαπλασιαστές του. Τους βάζουμε στο δικό μου καμμία διαφορά. Του Σπύρου το μηχανάκι δουλεύει άψογα, επ ευκαιρία, ειδικά μετά από πρόσφατο σέρβις και με τσιπ Gemi έκδοση 12!
Εν τω μεταξύ, έχω βρει στο εξωτερικό και παράγγειλα πολλαπλασιαστές BERU, τον σωστό κωδικό, μια και οι δικοί μου δίνουν αρκετά χαμηλά νούμερα τόσο στην φισα όσο και στους ακροδέκτες των μπουζοκαλωδίων (τα νούμερα αναφέρονται στο manual της Haynes).Ολα τα συμπράγκαλα: Παλιός πολλαπλασιαστής και καλώδια, το παλιό μου πρόχειρα επισκευασμένο HES, ενα ακόμα HES με κομμένη φίσα (τι τα κρατάω?!), τεστερ για HES (ιδιοκατασκευή απο αρχεία του IBMWr.org).
Δεξιά τα νέα εξαρτήματα!!!


Μιλώντας με τον John τις προηγούμενες μέρες για αντλία και φίλτρο, μου στέλνει ταχύτατα μια αντλία από R1200GS. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του Αντώνη Σ., βρίσκω πολύ φτηνά φίλτρο καυσίμου ΜΑΝΝ (16 ευρώ, όταν το γνήσιο κάνει 35), σε κατάστημα στο Χαλάνδρι, ενώ σωληνάκια καυσίμου στις σωστές διαστάσεις ΚΑΙ εμβαπτιζόμενα σε καύσιμο με σωστή προδιαγραφή σε άλλο κατάστημα στα όρια Χολαργού-Χαλανδρίου. (21 ευρώ κόστος 3 μέτρα σωληνάκια, μαζί με καμμιά 15αριά κολλιέδες ανοξείδωτους).Το τελευταίο που δεν έβρισκα στο εμπόριο, αλλά μόνο γνήσιο και πανάκριβο ήταν το σωληνάκι σχήματος U πάνω (ή μήπως κάτω?) απο το φίλτρο βενζίνης. Αναγκαστικά, Παναγιωτόπουλος, 38 ευρώ!

Πρέπει να το ψάξουμε αυτό πάντως, δε μπορει να μην υπάρχει στο εμπόριο!

Αρχίζουμε λύσιμο.Η παλιά τρόμπα και φίλτρο έξω. Σημειωτέον, κάποια απο τα σωληνάκια μέσα στο τεπόζιτο είναι χρονολογίας 1998! Για την ακρίβεια 07/1997, ασχετα που η πρώτη άδεια λέει 1998!!!Αδειασμα των 3-4 λίτρων του τεπόζιτου σε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ κουβά!!!Το τεπόζιτο, έχοντας μείνει αρκετές φορές σχεδόν άδειο για μήνες, ξεφλούδισε εσωτερικά. Ευτυχώς όχι πολύ! Εννοείται οτι καθαρίστηκε όσο καλύτερα γινόταν. Δεν άφησα... φλύδα μέσα!Το σωληνάκι U, τα σωληνάκια μέσα στο τεπόζιτο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, αλλάχτηκαν με καινούρια. Φαινεται η φθορά, τουλάχιστον η εξωτερική.Νέο φίλτρο βενζίνης.Νέα τρόμπα βενζίνης και φίλτρο και σωληνάκια πλέον!
Η αντλία έχοντας διαφορετικη σύνδεση στα ηλεκτρικά της απο τη δική μου χρειάστηκε μια ελάχιστη μετατροπή ώστε να λκειτουργήσει.

Αφού τα βάζω όλα πάλι πάνω, ανοίγω διακόπτη. Η τρόμπα... ψίθυρος!
Ανοιγόκλεισα το διακόπτη 3-4 φορές να βεβαιωθώ οτι... δουλεύει!
Εχω ρίξει 4 λίτρα ΦΡΕΣΚΙΑ βενζίνη στο τεπόζιτο, τσακ μια μιζιά και δούλεψε.
Το άφησα να ζεσταθεί στατικά 2 μπάρες και μετά τόλμησα να ανοίξω το γκάζι. Απο το ρελαντί σηκώνει χωρις κανένα βήξιμο κλπ το στιγμιαίο απότομο άνοιγμα του γκαζιού! Γιούπι!
Χτες το βραδάκι, βγηκα βόλτα και πήγα μέχρι το κέντρο της Αθήνας! Είχα ξεχάσει πόσο γλυκά δουλεύει αυτό το μηχανάκι, όταν δουλεύει σωστα!!!!

Εν αναμονή τώρα, κυρίως για το peace of mind, για τους νεους πολλαπλασιαστές. Στη συνέχεια, μόλις βελτιώσω πάλι τα οικονομικά μου, και 2 μπουζοκαλώδια καινούρια και ειμαστε απολύτως κομπλέ.

Τι απομένει; Ενας συγχρονισμός στα σώματα ψεκασμού, ενας έλεγχος και πιθανά ρύθμιση βαλβίδων και ενα καθάρισμα των μπεκ, έτσι να είμαστε σίγουροι για ΟΛΑ!