ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

Δερμάτινες επενδύσεις στις πόρτες

Μέρος Πρώτο

Οκτώβριος 2019.

Καλά τα υφάσματα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα Golf Mk5 (ή ΜΚ V) πάσχουν στο εσωτερικό τους σε δύο σημεία:
Στη δεκαετία, ή λίγο νωρίτερα κρεμάει ο ουρανός και εκεί γύρω αρχίζουν και κρεμάνε και οι υφασμάτινες ταπετσαρίες στις πόρτες.

Συζητάμε για ένα μοντέλο που πρωτοβγήκε το 2004 και παρέμεινε μέχρι το 2009!
Ετσι ήταν οι δικές μου!

Και... απλώς τραβώντας... φεύγει το ύφασμα!

Φυσικά πρέπει να βγει η ταπετσαρία από την πόρτα, όπως επίσης και η χειρολαβή, η οποία βιδώνει στο πίσω μέρος της ταπετσαρίας.
Οπου "Ταπετσαρία" εννοούμε όλο τον ταμπλά, ή όπως αλλιώς λέγεται η εσωτερική επένδυση της πόρτας, πλαστικά, μέταλλα και υφάσματα...
Πως βγαίνει; Ε... είναι γεμάτο το youtube με DIY...Το καθάρισμα είναι ένας μπελάς!Κάποιοι πάνε ένα βήμα παραπέρα και με hot iron (ή κολλητήρι ηλεκτρονικών) λιώνουν προσεκτικά τα "ποδαράκια" που κρατάνε το κομμάτι που επενδύεται με ύφασμα και το αφαιρούν. Εγω δεν πήγα μέχρι εκεί, μια και δεν το έχω ξανακάνει και δεν είμαι να αγοράζω μεταχειρισμένες έστω ταπετσαρίες που... χάλασα προσπαθώντας να τις ξαναμοντάρω!Χρήσιμα τα κλιψάκια για τις ταπετσαρίες... Μετά από 5 φορές βγάλε - βάλε ΟΛΕΣ τις πόρτες για διάφορα projects, πχ φωτισμό χειρολαβών, φωτάκια εξόδου και άλλα διάφορα, έ... έσπασα 3 (σύνολο! Σε ΟΛΕΣ τις πόρτες!). Οπότε, πήρα 2 κουτάκια να έχω... ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξανασπάσεις ένα. Κάνουν 5,50 ευρώ τα 5, από το carklips.gr στους Αγίους Αναργύρους.
Μετά από πολύ... τρίψιμο, μπόλικο βρισίδι και διάφορα εργαλεία, όπως σπάτουλες, συρματόβουρτσες, πινέλα, διαλυτικά νίτρου, white spirit, brake cleaner κλπ κλπ καθάρισε! Και... δε χάλασα τα πλαστικά που θα φαίνονται!

Με υπομονή μασκάρισα με χαρτοταινία τι δεν θάθελα να αγγίξει η κόλλα.Επί του προκειμένου, πήρα "βενζινόκολλα" από τις καλυτερες: Tigacol!Προσοχή θέλει το μασκάρισμα του ηχείου στις πίσω πόρτες... Και αντίστοιχα θέλει ΠΟΛΛΗ προσοχή το κόψιμο του δέρματος σε ρομβοειδές σχήμα (εδώ την πάτησα λίγο!)

Ξεκίνησα (αφού τις καθάρισα όλες πολύ προσεκτικά) απλώς ακουμπώντας το αντίστοιχο δέρμα στις πόρτες. Να σημειώσω ότι μέχρι εδώ, στο πρώτο μέρος, έκανα μόνο τις αριστερές! Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί!

Στη συνέχεια η κόλλα!

Οι οδηγίες λένε απλώστε καλά ΚΑΙ ΣΤΙΣ δύο επιφάνειες και αφήστε 10-20 λεπτά να "τραβήξει".
Με αυτό το σκεπτικό και αφού είχα κάνει τις δοκιμές μου με τα δέρματα στεγνά, πάνω στις ταπετσαρίες, αφού έκοψα και μερικές ακρούλες, άνοιξα 1-2 τρυπίτσες και γενικά προσπάθησα να τις εφαρμόσω (στεγνές, επαναλαμβάνω) όσο πιο τέλεια γίνεται, έβαλα την κόλλα.

Η πίσω πόρτα πρώτα...Εδώ έκοψα ορισμένες άκρες λιιιιιιιιιγο παραπάνω απ' όσο χρειαζόταν, αν το προσέξει κανείς από κοντά. Η εφαρμογή δεν είναι δύσκολη, αλλά θέλει προσοχή, μη λερώσουμε ούτε το δέρμα, ούτε την ταπετσαρία με κόλλα. Οτι περισσεύει από τα δέρματα στο περίγραμμα, το χώνουμε στο κενό που υπάρχει γύρω γύρω. Τα πλαστικά σπατουλάκια είναι εδώ χρήσιμα...

Εχοντας δει τα "σφάλματα του πρωτάρη" στην πίσω πόρτα, έκανα την μπροστινή πολύ καλύτερη!

Και... βλέπουμε γιατί δεν έκανα και τις δεξιές! Το χρώμα στο site του κινέζου ήταν πιο σκούρο στις φωτό... Οπότε, παράγγειλα αυτό που ονόμαζε "γκρι" και όχι "μαύρο"... Αλλά, στην πραγματικότητα είναι πολύ ανοιχτό γκρί. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και σωστό!

Παράδειγμα: Το χειρόφρενο (επίσης από Κίνα, από άλλο μαγαζί), το είχα πάρει για "μαύρο". Αλλά το χρώμα του είναι στην ουσία σκούρο γκρι και ταιριάζει όμορφα με τα υπόλοιπα χρώματα στο εσωτερικό...
Ετσι, σταμάτησα, δεν έβαλα τις δεξιές ταπετσαρίες...

Παρόλα αυτά, το συζήτησα με τον ευγενέστατο Κινέζο, ο οποίος μου πρότεινε να πάρω το "μαύρο" που έχει, που ουσιαστικά είναι γκρι σκούρο με ίδια ραφή. Παράγγειλα ξανά και περιμένω... Εν πάση περιπτώσει, το κόστος ειναι 35 ευρώ και για τα 4 δέρματα...


Μέρος Δεύτερο

Ηρθαν μαύρα δέρματα! Τα έβαλα!