ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

03.09.2020

Πιτσιλιστήρια στον προφυλακτήρα! Part 3





Εχω αφήσει πρόχειρα την καλωδίωση πάνω και πίσω από το μοτερ.



Πρωί με την αυγούλα λοιπόν... χαρτιά με οδηγίες, φραπεδιά στην ποτηροθήκη και εργαλεία και πάμε!



Απο το παγούρι, μπροστά, η καλωδίωση περνάει μέσα απο το σπιράλ, γύρω από το δοχείο διαστολής...



...σπρώχνεται πίσω από τον "τοίχο"...



...κι ξαναγβαίνει από την αριστερή μεριά, πίσω από τη μπαταρία.



Για ευκολία φεύγει η μπαταρία, η βάση της και σπρώχνεται το φιλτροκούτι στη μπάντα...



Κάπου χαμηλά, πίσω απο τη μπαταρία, στον "τοίχο" έχει μια φούσκα, τη γνωστή, απ' όπου περνάνε όλα τα καλώδια απο το χώρο της μηχανής στο χώρο των επιβατών. Αφού δεν έχει σκάσει ακόμα η φούσκα με τόσα που σπρώχνονται εκει μέσα, τυχεροί είμαστε!



Στο χώρο των επιβατών, βγαίνουν τα καλώδια περίπου πάνω από το συμπλέκτη (αν είχα!).

Εχουμε φέρει τρία καλώδια:
Ενα πάει στο καντράν, προερχόμενο από τον αισθητήρα του παγουριού, τον οποίο τον είχα τοποθετήσει παλιότερα.
Το δεύτερο ειναι γείωση. Το τρίτο θα πάει πίσω από το ρελέ που έχει η καλωδίωση.



Ας θυμηθούμε τις καλωδιώσεις της Kufatec. η πρώτη (η μεγάλη) έχει δυο φίσες στη μια άκρη: Μια για τη δεύτερη τρόμπα (που έβαλα χτες) και μία για τον αισθητήρα της στάθμης. Πριν μερικές μέρες ξήλωσα την καλωδίωση του αισθητήρα, αφού η νέα καλωδίωση είχε ενσωματωμένο το καλώδιο για το καντράν.
στην άλλη άκρη είναι τα 3 καλώδια που ανέφερα μόλις πριν 3 γραμμές.



|Η μικρή καλωδίωση έχει μια βάση ρελέ, ένα ρελέ και έτοιμα τα βύσματα για να πάνε όπου πρέπει.
Στην περίπτωσή μας τα καλώδια είναι ένα για την ασφαλειοθήκη (δημιουργούμε μια νέα βάση ασφάλειας με συνεχόμενο ρεύμα), και ένα για το CECM, που θα μπεί στη φίσα D, στη θέση 8. Κατά την πάγια τακτική της Kufatec, παρόλο που τα καλώδια είναι όλα λευκά, όλα γράφουν πάνω τους με ψιλά ψιλά γράμματα που πάνε, έχουν το σωστό μήκος και το σωστό πιν στην άκρη τους.

Ας πάμε πρώτα στο καντράν...



Δρομολογούμε το καλώδιο πίσω από το καντράν. Εχουμε βγάλει το καντράν, βέβαια. Και πιο πριν έχουμε βγάλει την μπαταρία, οπότε δεν έχουμε περιττά σφάλματα. Τι εννοώ περιττά; Βγάζοντας το καντράν γεμίζεις με σφάλματα από όλους σχεδόν τους εγκεφάλους του αυτοκινήτου, αφού οι περισσότεροι στέλνουν ενδείξεις εκεί: Ολες οι πόρτες, μία μία! Το ABS, το CECM, το CCCM κλπ κλπ.



Εδώ έχει μπει ηδη και η φίσα του καντράν στη θέση της, μαζί με το νέο της καλώδιο. Εννοείται, δεν ξεχνάμε να κωδικοποιήσουμε το καντράν για τον αισθητήρα στάθμης.

Σειρά έχει το ρελέ.



Βάζουμε στο πίσω μέρος της φίσας του ρελέ το καλώδιο της "μεγάλης" καλωδίωσης. Μια θέση είναι ελεύθερη ετσι κι αλλιώς. Δεν μπορει να πάει... αλλού.



Πίσω από το ντουλαπάκι, και πάνω από το CECM υπάρχει μια "ρελεδοθήκη" με κενές θέσεις...



Βγαίνει πολύ εύκολα: Αριστερά θηλυκώνει στο πλαίσιο και δεξιά έχει ένα κούμπωμα.





Αφού έχουμε αποχωρίσει τη ροζ ασφάλεια της φίσας, βάζουμε το καλώδιο στη φίσα και ξανακουμπώνουμε την ασφάλεια. Στη συνέχεια, κουμπώνουμε τη φίσα στην πρώτη κενή θέση, ώστε να έχουμε οπτική επαφή, από το άνοιγμα. Εχει άλλες 2 κενές θέσεις αριστερότερα...



Κουμπώσαμε και το ρελέ και ξανά η ρελεδοθήκη πάει στη θέση της.

Πάμε στο CECM...



Συμπτωματικά, έχω ένα CECM highline για... πούλημα. Αφού δεν το έχει πάρει κανείς, το συμβουλεύομαι να δω ποια ειναι η φίσα D!



Νάτην! Η καφετιά που κρέμεται...



Βάζουμε το προτελευταίο καλώδιο στη θέση 8, στη φίσα D. Ξανακουμπώνουμε στην CECM.

Μας μένει ένα καλώδιο που πάει στην ασφαλειοθήκη:



Πρέπει να ξεβιδωθεί η ασφαλειοθήκη (ακόμα έχουμε τη μπαταρία βγαλμένη, βεβαίως). Επ ευκαιρία συνδέουμε και τη γείωση εδώ! (Φαινονται δυο καλώδια γείωσης με "μάτι" στην άκρη τους, τα οποία θα στηριχτούν στην πάνω βίδα της ασφαλειοθήκης. Το άσπρο ειναι του συστήματος μας. Το άλλο ειναι από άλλη εφαρμογή, παλιότερη!



Στο πίσω μέρος, αφού έχουμε βρει ποια θέση ασφάλειας έχει συνεχόμενο ρεύμα (δίνει δηλαδή 12 Volt με κλειστό ή ανοικτο διακόπτη), κουμπώνουμε το τελευταίο καλώδιο στη δεύτερη θέση της θέσης που θα δεχτεί την ασφάλεια. Εδώ, τέρμα δεξιά, το άσπρο χοντρό καλώδιο.
Την ανεύρεση της θέσης την έχουμε κάνει με τη μπαταρία συνδεδεμένη, φυσικά, νωρίτερα το πρωί, πριν αρχίσουμε τα λυσίματα.



Στην μπροστινή μεριά, η νέα ασφάλεια είναι στην πρώτη σειρά των μεγάλων ασφαλειών, η χρυσαφιά τέρμα αριστερά, με την ένδειξη 5Α. Αλλάχτηκε ήδη με μια 20άρα, όπως λένε οι οδηγίες, πάντως! Απλώς τη δεδομένη στιγμή δεν είχα άλλη πρόχειρη ασφάλεια!

Κωδικοποίηση:



Εχουμε κλείσει τα πάντα, πλέον, βεβαίως, τόσο στο χώρο της μηχανής, όσο και στην καμπίνα. Και συνδέουμε πλέον τη μπαταρία.

Ελεγχος για σφάλματα: 1 μόνο! Λέει περίπου "τι ειναι αυτό το καινούριο ρελέ εκει κάτω"!

Τικάρουμε το 2ο bit, στην ουσία το Bit 1, οπότε και το σφάλμα το σβήνουμε.





Υπάρχουν άλλα δυο σημεία που πρέπει να δούμε.

Σε αυτά ορίζεται ο χρόνος ενεργοποίησης, δηλαδή πόση ώρα θα ψεκάσει τα φώτα, και η καθυστέρηση που θα έχει η ενεργοποίηση της δεύτερης τρόμπας από τη στιγμή που θα πατήσεις το μοχλό των καθαριστήρων για να καθαρίσεις το παρμπρίζ.
Αρχικά... δεν δούλεψαν... Αδειασα το παγούρι προσπαθώντας, αλλά δεν έλεγαν να ανοίξουν! Διαβάζοντας στο Vortex, είδα μια χρήσιμη διαπίστωση: Μεγάλωσε το χρόνο activation στα 2000ms. Πράγματι, αμέσως έπαιξαν!





Υπάρχει ένα... θεματάκι βέβαια! Βρέχεται το... μισό αμάξι!!!!

Οπότε... με όλα τα παραπάνω, ο μηχανισμός πλύσης φώτων ενεργοποιείται σε 2 φάσεις: 1. Οταν έχουμε αναμμένα φώτα (μεσαία, ή μικρά, ή στη θέση AUTO), την πρώτη φορά που πάμε να πλύνουμε το παρμπρίζ, και 2: κάθε 5η φορά που πλένουμε το παρμπρίζ, ξανα-ενεργοποιείται. Πάντα με τα φώτα στις "αναμμένες" θέσεις. Με σβηστά φώτα, πλένουμε μόνο παρμπρίζ, όσες φορές και να πατήσουμε...



Αυτό το τελευταίο, ΔΕΝ το τίκαρα, αφού δεν έχω DRL ενεργοποιημένα.

Και ένα μικρό Video:



Πως επισκεύασα τον "νέο" και φρεσκοβαμμένο προφυλακτήρα