ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

23.07.2020

MK5 Φωτιζόμενα μαρσπιέ!!! Η τοποθέτηση!

Επιτέλους... εν μέσω κορονωιού και με τις όποιες καθυστερήσεις στα πάντα, όσον αφορά τα ταχυδρομεία, έφτασαν!Περιλαμβάνονται και επτά σελίδες οδηγίες. Τις έχω εδώ και σε PDF μορφή, για όποιον ενδιαφέρεται! (1.3ΜΒ αρχείο ειναι)Οπότε... η κλασσική διάλυση! Πρώτα τα αριστερά. Εφυγε η ταπετσαρία της πόρτας, έφυγε το λεβιέ που ανοίγει το καπώ (όλα περιγράφονται αναλυτικά με σκίτσα στις οδηγίες).Κατ αρχήν η σύνδεση με τα υπάρχοντα φώτα εξόδου. Οι οδηγίες λένε να συνδέσεις το + στο πιν 1 της φίσας του εγκεφάλου πόρτας, αλλά... εδώ έχουμε ήδη κατειλημμένο το 1 από ενα πράσινο καλώδιο αγνώστου... ταυτότητας.
Ετσι κι αλλιώς, όμως, έχοντας δει τις οδηγίες συνολικά, λέει παρακάτω, για την κωδικοποίηση ότι "προσθέστε 64" στο coding της πόρτας, πράγμα που έχω κάνει ΗΔΗ, όταν έβαλα τα φώτα εξόδου.
Οπότε, μονόδρομος η σύνδεση του μαρσπιέ στο φως εξόδου. Ξαναμπήκε το πιν στη θέση 2 όπου δούλευε και είμαστε έτοιμοι.Σφαλματάκι της οδηγίας! Μια και η φίσα της πόρτας μένει στην ταπετσαρία, τι κάνουμε με το καλώδιο που πρέπει να περάσει διαμέσου της πόρτας και της φισούνας στο αυτοκίνητο? Το κόβουμε, βάζουμε δυο "μπριζάκια" και συνεχίζουμε.
Ετσι, αν χρειαστεί να ξαναβγεί η ταπετσαρία, αποσυνδέουμε αυτά τα μπλέ και αφήνουμε το καλωδιο να κρέμεται στην πόρτα! Να θυμηθούμε να το ξαναβάλουμε, μόνο!!!Από τη μεριά της πόρτας χρησιμοποίησα ένα κομμάτι κρεμάστρας σαν μεσινέζα για να σπρώξω το καλώδιο προς τη φυσούνα της πόρτας.Εδώ έχει φτάσει στη φυσούνα...Η φυσούνα είναι στ' αλήθεια δυο μεγάλες φίσες. Βγάζουμε κατ αρχήν την εξωτερική, και χώνουμε το πινάκι στη θέση 7 που λένε οι οδηγίες.
Βασικά το έβαλα στο 8 που επίσης ήταν άδειο, μια και βόλευε χωροταξικά!
Αυτή η φίσα ανοίγει εύκολα.

Πάμε για την εσωτερική τώρα, που έχει "κόλπο" πως να μπει το πιν:Αφού έχουμε βγάλει το πανελάκι του λεβιέ του καπώ, τραβάμε τη φίσα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.Η φίσα έχει το ροζ κούμπωμα. Αρχικά, αφού βγει απο τη θέση της στο σασι, πρέπει να ξεκουμπώσει το ροζ και να έρθει κάθετα στη φίσα.Χρησιμοποιούμε ενα μικρό λεπτό ίσιο κατσαβίδι...Η ροζ ασφάλεια σε σχήμα Π σηκώνεται κάθετα.Στη συνέχεια για να μπει το πιν στη θέση που θέλουμε, πρέπει -με σηκωμένη την ασφάλεια- να τραβήξουμε την ασφάλεια των πιν περίπου 3 χιλιοστά ΕΞΩ απο τη φίσα. (στη φωτογραφία τραβάω προς τα αριστερά).Αν τραβήξουμε τη ασφάλεια περισσότερο, τότε το πιν ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ!!!!!!! Οπότε προσοχή! (Δείτε την ακριβώς πιο πανω φωτό, για τη σωστή απόσταση!)
Εχει σημασία, πριν κουμπώσουμε τη φίσα στο σασί, η ασφάλεια σχήματος Π να είναι κάθετη στη φίσα. Αφού κουμπώσει η φίσα στη θέση της στο σασί (οπως λένε οι οδηγίες στο χαρτί - δες και το PDF στην αρχή περίπου της σελίδας), τότε κλείνουμε την ασφάλεια σχήματος Π και ασφαλίζουμε την φίσα στο σασί.

Πρακτικά, δουλεύοντας με προσοχή, όλα έρχονται μόνα τους!

Κλείνουμε την πόρτα (ταπετσαρία, βίδες, διακόπτες κλπ) και πάμε στα μέσα!Το "κουτακι" που συνδέεται στο μαρσπιέ το ενώνουμε: Το μεν καφέ πάει σε μια γείωση που βρίσκεται πίσω απο το λεβιέ του καπώ, το δε κόκκινο πάει στη θεση 8 της "εσωτερικής" φισας.
Κλείνουμε-ανοίγουμε πόρτα και... Ω! Φως! Ωραία!
Εν τω μεταξύ, βλέπω ότι το μάυρο προστατευτικό αφήνει λίγο κόκκινο και καφέ και τεντώνουν λίγο μεταξύ τους. Εκοψα λίγο κοντύτερο το μαύρο προστατευτικό και έτσι τα δυο καλώδια ειναι πιο χαλαρά, ώστε να περνάνε γύρω απο το πανελ του λεβιε του καπώ (Φαουλ 2 των οδηγιών!).Το "κουτακι" χωράει κάτω απο τον κετσέ, πρακτικά δίπλα στο χώρο του λεβιέ του καπώ.Τρυπήματα! ΟΚ, ένα τρύπημα μόνο! Μετράμε με προσοχή, 20 εκ. από το μπροστινό άκρο του πλαστικού μαρσπιέ, τρυπάμε προσεκτικά στο κέντρο (κατά πλάτος) μια τρύπα 13mm και έχουμε προσβαση να περάσει το καλώδιο και το φισάκι του μαρσπιέ προς το κουτάκι.

Τι απομένει; Να το κολλήσουμε στο πλαστικό μαρσπιε!

Προσεκτικό καθάρισμα (δεν ξέρω... το πανάκι που δίνει στη συσκευασία και που είναι του... 2003, αν έχει πια... υγρασία!) με brake cleaner και στεγνά πανάκια μικροίνας και κόλλημα!

Μετά, κούμπωμα του πλαστικού μαρσπιέ στο σασί και τέλος!Ξεχασα να κουμπώσω τους διακόπτες! ΟΚ! Εγινε!

Τα πίσω είναι πολύ απλούστερα:Ειναι κάπως σαν "σταμπωτά". Μεταλλικά, επίσης, μικρά προφανώς, θέλουν ένα προβάρισμα και μαρκάρισμα με ένα μολύβι πάνω στο πλαστικό μαρσπιέ (λενε οι οδηγίες μια "απόσταση", δεν την κατάλαβα!).Και τέλος! Ετοιμα τα αριστερά, αύριο το πρωί τα δεξιά!
Το κόκκινο φως ειναι αντανάκλαση από τα φώτα εξόδου της πίσω πόρτας...

Σειρά έχει η δεξιά πλευρά...