Καλωδιώσεων συνέχεια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


07.02.2021

Κεντρική καλωδίωση...

Εδώ έχουμε τα πιο πολλά λυσίματα. Για το καντράν που λείπει θα πούμε άλλη στιγμή. Δεν βγήκε εξαιτίας του Park Assist!

Εφυγαν με τη σειρτά, λοιπόν: Το ντουλάπι συνοδηγού, ώστε να περάσουν οι καλωδιώσεις προς το κέντρο και την κονσόλα. Το ραδιόφωνο, μια και έπρεπε να καταργήσω το "κουμπί" USB στο τασάκι. Παρόλο που έχω τασάκι απο Σιρόκο με 5 θέσεις... πλέον τις γεμίζω όλες! Το USB μετακομίζει μέσα στο ντουλάπι του συνοδηγού...
Στη συνέχεια το AC και το τασάκι, βέβαια... Θα τα δούμε αναλυτικά στην πορεία.
Στην κονσόλα έχουμε μια καλωδίωση που χωρίζει στα τρία:
Ενα καλώδιο φεύγει για την ασφαλειοθήκη.
Δύο καλώδια πρέπει να πάνε στο Can Gateway. Στην ουσία, όπως, τα can hi και can low, μπορουν να συνδεθούν και "νωρίτερα", γλιτώνοντας μας απο μήκη καλωδίων. Ποια συσκευή έχει εύκολα Can Hi και Low; To Air Condition!
Τέλος αρκετά καλώδια (4 συνολικά) πρέπει να πάνε στα κουμπιά στο τασάκι...
Επιπροσθέτως, τα καλώδια των κουμπιών πρέπει να συνδεθούν με τα υπάρχοντα κουμπιά του ESP και του TPMS, για να πάρουμε (χοντρικά, χωρις να μπω σε λεπτομέρειες) γείωση και ρεύμα για το φωτισμό τους το βράδι.Μεθοδικά, όλα τα παραπάνω καλώδια πέρασαν κοντά στην κονσόλα.Το άσπρο πέρασε εύκολα αριστερά, στο δρόμο του προς την ασφαλειοθήκη. Αυτό επίσης θα περιμένει να συνδεθεί σε ασφάλεια δική του, αφού αναμένονται βάσεις ασφαλειών κλπ, να γίνει νοικοκυρεμένο. Αυτό το καλώδιο θα δώσει ΡΕΥΜΑ στον εγκέφαλο και όλα τα εξαρτήματα που "κρέμονται" πάνω του (Θα συνδεθεί σε "διακοπτομενο" +12V ρεύμα).Ξεκινάμε!Πάγκος εργασίας να φτιάξουμε τη νέα καλωδίωση!σημειώσεις... σκίτσα, σχέδια... Προσοχή, υπομονή!Can Low και Can Hi στο AC.Αμα βγει το τασάκι... ω ρε τι γίνεται απακάτω!Επεσε το σχετικό καθάρισμα, βέβαια!

Ενώθηκαν τα Can Hi και LowΠαντού στα κουμπιά χρησιμοποίησα τετοιες φισες ώστε να βγαινουν όλα, αν χρειαστεί.Μια και τα κουμπιά τα... περιμένω... είπα να κανω το εξής χαζό: Σύνδεσα το δεύτερο TPMS που έχω (και το έχω ονομάσει... EJECT!), στη φίσα του PLA και το παλιό μου ESP στη φίσα του PDC! Και... ανοίγοντας το διακόπτη των φώτων... έχουμε φωτισμό! Αρα ως εδώ καλά πάμε!
Τα κουμπιά παραγγέλθηκαν απο Λιθουανία, απο κατάστημα (μαντρά!) που έχω ξαναψωνίσει αρκετές φορές, και πάντα ειναι γρήγορος και εξυπηρετικός. Τούτη τη φορά... φύγανε 24/11 και ακόμα... περιφέρονται στο διάστημα! Οχι σε μένα, πάντως! Οπότε... πέφτει μια προσωρινή αντικατάσταση, μέχρι να δουμε τι θα γινει με δαύτα!Ενωσα και το μπροστινό buzzer... Να δούμε που θα το βολέψουμε τούτο, τώρα...Αφού συνέδεσα όλα τα καλώδια, σειρά είχε το εγκεφαλάκι το ίδιο να στηριχτεί κάπως εκεί. Εχω προσέξει οτι το ντουλάπι του συνοδηγού έχει μια τρύπα στο πλάι, βολικότατη και έτοιμη να βιδωθεί πάνω του σταθερά το εγκεφαλάκι.Ξανά όξω το ντουλάπι! Καλά... τώρα τόχω μάθει και βγαίνει σε 1,5 λεπτό! Επτά βίδες, τρεις φίσες και όξω!Δοκιμή το εγκεφαλάκι πάνω του... Χμ... Εχει αυτό το... πλαστικό εκει που εξέχει!Αυτό εδώ!Λίγη φαλτσέτα αργότερα... Πάει καλιά του!

Ολα κομπλέ! Το μπαζεράκι κολλημένο με διπλής όψης σκρατς (βελκρο το λένε κάποιοι) και ο εγκέφαλος με βίδα και παξιμάδι!

Οπότε... το τελευταίο βήμα ειναι να δημιουργήσουμε μια βάση ασφάλειας για να πάρουμε +12V. Και φυσικά να βάλουμε τα σωστά κουμπιά και να κάνουμε κωδικοποίηση:
Να δηλώσουμε το PLA στο Can Gateway, να κωδικοποιήσουμε το ίδιο το PLA και να... ελπίσουμε οτι δεν θα μυρίσει... διοξείδιο του Αμπέρ!!!!

Α... ξέχασα! Το αρνητικό ρεύμα έχει πάει ευθεία κάτω απο τον εγκέφαλο PLA, σε μια γείωση του σασί...

Τελειώσαμε! ΔΟΥΛΕΨΕ!