Golf 1.4 Tsi Rain Light Sensor! Part 2

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


02.10.2020

Rain Light Sensor Part 2

Επιτέλους ευδόκησε ο καιρός και πήρα τις κόλλες και ένα μικρό πλαστικάκι που χρειάζεται για να βάλω τον φωτοχρωματικό καθρέφτη και το σένσορα φώτων και βροχής (RLS, ή Rain Light Sensor).Λίγη ιστορία πρώτα, όμως: Πέρσι προς το τέλος του χρόνου, ο φίλος Σταύρος Ι. μου χάρισε πρακτικά (σε τιμή εξευτελιστική!) το σετ. Σχεδόν. Οπως είδαμε στο πρώτο μέρος, πήρα τα ηλεκτρικά και τα έβαλα και περίμενα πως θα γίνει να αλλάξω παρμπρίζ, να βάλω (οχι εγώ, ο τζαμάς!) ένα με βάση για RLS οπότε απλώς να κουμπώσω όλα αυτά απάνω και τέλος.

Στην αρχή του χρόνου μάς σπάσανε το μικρό τζάμι στην πίσω αριστερή πόρτα του Yaris μας και ψάχνοντας "τζαμά", βρηκα ένα μικρό κατάστημα στο Γερακα και το πήγα. Το φτιάξανε και πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα πόσο να πηγαίνει ένα παρμπρίζ με βάση. Ο μάστορας με πήρε την επόμενη μέρα και μου είπε κάνα 40άρι, αλλά δεν το καλύπτει η ασφαλιστική μου. Τεσπα, για να μην τα πολυλογώ, ήρθε το covid και κλειστήκαμε μέσα και έκτοτε το έβαλα σε τριτοτέταρτη μοίρα...

Μέχρι που πρότινος, ο φίλος Α.Θ. μου λέει "έβαλα RLS! Μόνος μου!". Ωπα! Μου εξήγησε τη διαδικασία και μου έδωσε και τους κωδικούς για την κόλλα και το primer, τα πήρα και το έκανα!Αστείο: Είχα το σένσορα πρακτικά ακουμπισμένο πάνω στον καθρέφτη και φυσικά δούλευε "σχεδόν" σωστά... Τι εννοώ "σχεδόν". Αναβε τα φώτα, πχ μέρα μεσημέρι με ντάλα ήλιο. Και δεν τά' σβηνε! Η... αμα έβαζα τους καθαριστήρες στην διακοπτόμενη λειτουργία, σωστά δεν δούλευαν, αν δεν... έβρεχε. Δούλευαν όμως... σα δαιμονισμένοι μόλις κουνιόταν ο σένσορας σε καμμιά λακούβα! Και τα δύο σενσοράκια, κάνανε λίγο του κεφαλιού τους όταν κουνιόντουσαν! (Ειναι και τα 2 μαζί στο ίδιο πλαίσιο).

Οπότε...

Πρώτα βγάζουμε τον παλιό καθρέφτη. τον γυρίζουμε αριστερόστροφα 1/4 της στροφής και κλικ έφυγε!

΄ Μετά... (σκληρό ροκ εδώ!):Πιάνουμε μια "σκύλα" και στριφώνουμε το μεταλλάκι και εύκολα ξεκολλάει απο τη βάση του.
Τα υπολείμματα τα καθαρίζουμε με ένα νυστέρι, ή/και φαλτσέτα.Ευκαιρία να καθαρίσουμε όλο το παρμπρίζ (καθάρισα και την ηλιοροφή! Πολύ... τσιγάρο!) με άζαχ αρχικά και τοπικά εκει που θα κολλήσουμε με brake cleaner και μικροίνες...Μια και έλειπε ο καθρέφτης, έκοψα μια τρυπίτσα... αρχικά στραβά... Δεν είπαμε ρε μάστορα μέτρα 13 και κόψε μία?! Εγώ δε μέτρησα καμμία και έκοψα δύο! Αλλά...Τό 'σωσα! Επειδή θέλω ουρανό... άμα αλλαχτεί (σε μάστορα, δεν το αναλαμβάνω!) το ύφασμα, θα καλυφθεί η... ασχετοσύνη μου!
Παμ παρακάτω!

Περνάω τα καλώδια από το πλαστικάκι, και δοκιμάζω ότι όλα τα πλαστικά εφαρμόζουν και πως...Εσπασα αυτό! Καλά... με 2 σταγόνες κυανοακρυλική, έτοιμο!

Στον myturbodiesel είχα βρει το template για το μασκάρισμα... Το τύπωσα σε χαρτί και το αντέγραψα σε λευκό αυτοκόλλητο.Οπότε άρχισα απαλές δοκιμές να δω που θα κάτσει...

Οχι σωστό... πιο πάνω λίγο...

Δοκίμασα εν τω μεταξύ και εκτός της βάσης της ίδιας, και τη βάση ΜΑΖΙ με τα πλαστικά που την καλύπτουν...

Οταν ήμουν ευχαριστημένος με την τοποθέτηση, αφού δοκίμασα μόνο τα πλαστικά, να δω πως κουμπώνουν μέχρι το ταβάνι, αν και τί περισσεύει κλπ, τότε ξεκίνησα τη διαδικασία του primer:Λεπτό πινελάκι και πάμε...Εβαλα μόλικο! Πάρε νάχεις!

Αυτό, λέει η οδηγία άστο μισή ώρα με 45 λεπτά... Την άραξα και ετοίμασα την κόλλα...

Η κόλλα... χμ...Μια και δεν είχα το "πιστόλι εφαρμογής" αποφάσισα να κάνω... πατέντα! Πως σπρώχνεις ταυτόχρονα 2 φιαλίδια? Βρήκα 2 χοντρές πρόκες, τις κάρφωσα σε ένα σανίδι, έβαλα μια μεταλλική πλάκα ώστε να σταματάνε οι πρόκες όταν πιέζονται και βίδωσα άλλη μια σανίδα από την άλλη, περνώντας τις βίδες μέσα από τρύπες που είχε η μεταλλική πλάκα. Με αυτό τον τρόπο, όσο και να πιέζεις τις πρόκες στο μαλακό ξύλο, θα σταματάνε στην πλάκα.
Θεωρητικά... έτοιμο. Ε... περίπου. Τελικά η μια κόλλα απο τις 2 αρχισε να τρέχει απο... πίσω, εκει που την έσπρωχνε η πρόκα, οπότε το έκανα πάνω σε καπάκι τάπερ: Εριξα και απο τα 2 συστατικά, τα ανακάτεψα ΠΟΛΥ, μα πάρα ΠΟΛΥ και το μείγμα το εφάρμοσα στην μεταλλική βάση, πλούσιο πλούσιο!

Πριν, όμως...Γιαλοχάρτισα καλά τη βάση, απο τη μεριά που θα κολληθεί στο τζάμι (πρακτικά πάνω στο primer θα κολληθεί!)...Και την καθάρισα με brake cleaner έτσι νάχομε να λέμε...

Κόλλησα τη μεταλλική βάση στο τζάμι...

Δοκίμασα και τα πλαστικά να δω πως κάθονται πλέον πάνω:Τα παράτησα όλα κρεμασμένα... μέχρι την επομένη!

Βραδινές ανησυχίες! Για να δούμε... κόλλησε;

Την επομένη το πρωί:Σε δυο λεπτά... κλικ κλικ 4 κουμπώματα!

Οπότε... εντός της εβδομάδος... αλλαγή υφάσματος ουρανού πλέον!

Τώρα... Τι άλλο θα χαλάσουμε?!

Δυο μέρες μετά... ο καθρέφτης έπεσε! Οπότε...