Golf 1.4 Tsi Rain Light Sensor!

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


25.03.2020

Rain Light Sensor Part 1


Φυσικά δεν υπάρχει γιατί! Το είχα κατά νουν απ' όταν πρωτοπήρα το Golf, πριν 4 χρόνια, αφού το είχε "απ' τη μάνα του" και το Leon!

Εμείς στο κατούρι πηγαδίσαμε δηλαδή;!Είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό αυτό το σετάκι που τα έχει όλα: Καθρέφτη φωτοχρωματικό, πλαστικά καλύμματα, καλωδίωση, αισθητήρα, τα πάντα όλα. Το κόστος απο Κίνα, κλασσικά, στα $125 περίπου, συν τελωνείο το υπολόγιζα κάνα 150-180άρι ευρώ και έλεγα οκ, κομμάτια να γίνει, θα τα μαζέψω κάποτε να το κάνω.Εν τω μεταξύ, όλο και κάτι άλλο έβγαινε στη μέση και όλο πήγαινε στις καλένδες το project, μέχρι που πρόσφατα ο φίλος Σταύρος Ι. μού ΧΑΡΙΣΕ σχεδόν ένα καθρέφτη (μαύρο, αλλά ποιος νιάζεται;!), κομπλέ με τις φίσες, τα πλαστικά καλύμματα και ένα αισθητήρα βροχής και φώτων με κωδικό ΑΒ!Παράγγειλα και μια καλωδίωση απο τη Γερμανική Kufatec... Τι μένει; Ενας διακόπτης με Auto, να αντικαταστήσει πλέον τον διακόπτη που έχω εδώ και 2 χρόνια.
Παραγγέλθηκε από Αθηναικό μαγαζι και αναμένεται αύριο μεθαύριο.

Οι πηγές μου

Κατ' αρχήν είχα μάθει... απέξω τούτο εδώ:

https://www.myturbodiesel.com/d2/1000q/multi/rain-sensor-auto-wiper-retrofit-vw.htm καθώς επίσης είχα ξεοκοκαλλίσει και το αντίστοιχο forum:
https://www.myturbodiesel.com/threads/how-to-add-the-rain-sensor-for-auto-headlights-and-wipers-and-auto-dimming-mirror.6092/.

Ενα Ελληνικό site επίσης βοήθησε απίστευτα πολύ: https://www.rns-systems.eu/el/installations/lights-sights.html.

Και βέβαια ο άλλος κλασσικός "βοηθός": https://www.my-gti.com/204

Τα ηλεκτρικά

Οπότε ας κάνουμε τα εύκολα: Τα ηλεκτρικά!Η καλωδίωση είχε αυτά τα καλώδια στο τέλος, έτσι: Τυλιγμένα με ταινία... και το γυμνό άκρο να εξέχει... Βγήκε η ταινία και διαπίστωσα πως ο Γερμανός δεν είχε συνδέσει τα τέρμιναλ στα καλώδια! Εγινε σε 2 λεπτά και προχωράμε!
Εν τω μεταξύ, επειδή όλα τα καλώδια είναι λευκά, σε όλα τα άκρα έχει οδηγία σε ποιο πιν και ποια φίσα πάει το κάθε άκρο!Πρώτα βγάλαμε τη μπαταρία καλού κακού, αφενός μην έχουμε κάνα ακριβό... τσαφ, αφετέρου μη μυρίσουμε διοξείδιο του Αμπερ!!!

Αρχισε το λύσιμο απο κάτω: Εφυγε το κάλυμμα των αεραγωγων, το πλαίσιο του διακοπτη των φώτων, η ασφαλειοθήκη...

Μπλα μπλα... τρομαχτικές φωτογραφίες μιας πολύχρωμης μακαρονάδας...Η συνδεσμολογία περιλαμβάνει να δημιουργήσουμε δυο νέα τέρμιναλ (βασεις) για ασφάλειες, μια μικρή και μια μεγάλη. Η μικρή ασφάλεια είναι για τον καθρέφτη που δεν κωδικοποιείται πουθενά. Εχει τρία καλώδια: Ρεύμα, γείωση και ενα trigger που πάει στο CECM και ενώνεται με το φως της όπισθεν, ώστε ακόμα κι αν έχει "σκουρήνει", μόλις μπει όπισθεν, το χρώμα του γίνεται πάλι ανοιχτό για να βλέπουμε που πάμε.
Στην καλωδίωση του καθρέφτη θα μπορούσαμε να συνδέσουμε και 2 πινς και να τα στείλουμε στους πλαινούς καθρέφτες, ΑΝ είχαμε ανακλινόμενους τέτοιους και τους αντίστοιχους εγκεφάλους στις πόρτες. Δεν, δεν, δεν, οπότε προχωράμε!
Για τη δεύτερη (τη μεγάλη) ασφάλεια, αμέσως παρακάτω...Βρείτε τις νέες ασφάλειες!
Η μικρή είναι η τελευταία δεξιά στην πρώτη σειρά, η μπεζ με τα 5Α (διακοπτόμενο 12V).
H μεγάλη ασφάλεια είναι του αισθητήρα βροχής/φώτων (RLS για συντομία), και είναι η καφέ των 7.5Α. Η οδηγία λέει να βάλουμε 10Α ασφάλεια, δεν είχα, έβαλα 7.5Α, ελπίζω να ζήσει για λίγο!

Ο αισθητήρας RLS έχει ένα καλώδιο ρεύματος που πάει σε αυτή την ασφάλεια (συνεχώς 12V), ένα καλώδιο που πάει στο CECM και κοινή γείωση με τον καθρέφτη.Τη γείωση την έβαλα πίσω απο την πάνω βίδα της ασφαλειοθήκης.Προηγουμένως πάντως έψαξα με το πολύμετρο να δω ποιές ασφάλειες ειναι με διακοπτόμενο ρεύμα (δεν έχουν ρεύμα με κλειστό διακόπτη μηχανής) και ποιές συνεχόμενο, ανεξάρτητα από τη θέση του κλειδιού.Εδώ φαίνονται τα λευκά καλώδια που φεύγουν από την ασφαλειοθήκη (αριστερά) και τα άλλα δυο που θα πάνε στο CECM.Σε πλήρη ανάπτυξη... προς το παρόν το καλώδιο που πάει στους σενσορες τόχω στον ουρανό να μην είναι μεσ' στα πόδια μου!

Εν τω μεταξύ... οι οδηγίες λένε το καλώδιο του καθρέφτη να ενωθεί με το Pin 1 στη φίσα Β του CECM. Εύκολο. Βγήκε η φίσα, εγδαρα λίγο το καλώδιο του Pin 1, το έβγαλα μάλιστα από τη φίσα για να έχω μια σχετική άπλα για την κόλληση, το σκέπασα με θερμοσυστελλόμενο και έτοιμος ο καθρέφτης!

Αλλά... με τη φίσα F ΠΑΛΙ μπερδεύτηκα! Και να πεις οτι δεν την έχω ξαναπάθει; Οταν έβαζα τα footwell, το ίδιο έκανα! Εβγαλα τη ΔΙΠΛΑΝΗ της φίσα και τότε και δεν δούλεψαν με την πρώτη τα footwell!

Τούτη τη φορά, έβγαλα τη φίσα E, (αντί της F που έπρεπε!!!) μού έκανε εντύπωση μάλιστα ότι είχε ΚΕΝΗ τη θέση για το πιν 3, αλλά εγώ γατόνι ηλεκτρολόγος (φτύστε με μη με ματιάσετε... ώπα! Ακυρο αυτό με τον κορωνοιό!!!) κόλλησα ένα πιν στην άκρη του καλωδίου και λέω έτοιμος! Η σκέψη μου ήταν ότι επειδή το αμάξι ήταν Trendline, ΙΣΩΣ να μην είχε κάποιο καλώδιο στην καλωδίωση...

Φυσικά... μόλις έβαλα μπαταρία, μου είπε ξεδιάντροπα:
01520 - Rain and Light Recognition Sensor (G397) 
      004 - No Signal/Communication
       Freeze Frame:
          Fault Status: 01100100
          Fault Priority: 2
          Fault Frequency: 1
          Reset counter: 228
          Mileage: 130357 km
          Time Indication: 0
Ωπα! Χαασμένος RLS; Χμ...

Σαν καλός ηλεκτρολόγος είχα κάνει απο μέρες την... κωδικοποίηση, βέβαια! Πολύ πριν αρχίσω τα μαστορέματα!!!

Πως την πάτησα όμως:Προσέξτε που γράφει το F! ΑΠΕΞΩ απο το "κουτακι" του! Ενώ σε όλες τις φίσες το γράφει απο κάτω τους, ή απο πάνω τους, στην F το γράφει ΔΙΠΛΑ στο E!!!Εκείνη τη στιγμή νόμιζα οτι τα έχω όλα σωστά, μάλιστα τσέκαρα με το πολύμετρο ότι όλα τα pins απο τις φίσες του καθρέφτη και του RLS έχουν τη σωστή συνέχεια και έτσι έλυσα όλα τα "πάνω": Πλαφονιέρα, σκιάδιο, πλαινό χερούλι οδηγού, κολώνα παρμπρίζ. Πέρασα την καλωδίωση άνετα και γρήγορα εκεί πάνω και άφησα τις φίσες να κρέμονται πάνω απο τον τωρινό καθρέφτη.Στην κολώνα του παρμπρίζ έδεσα τα καλώδια ΠΙΣΩ από τον αερόσακο, μαζί με τις υπάρχουσες καλωδιώσεις... (και έκοψα τα ζιπάκια! το θυμήθηκα!)

Βάζω μπαταρία πάνω, δοκιμάζω κατ' αρχήν τον καθρέφτη, μια χαρά!

Φωτεινός φωτεινός! Ετσι είναι ακόμα και οταν φισωθεί, αλλά το σενσοράκι απο πίσω "βλέπει" φως.Κρύβοντας το σενσοράκι που έχει απο την άλλη... τσουπ σκουραίνει. Βάζω όπισθεν, κρατώντας καλυμμένο το σενσοράκι, τσουπ ανοίγει πάλι το χρώμα του!Καλά που έχουμε και... ηλιοροφή! Ετσι ακουμπάω άνετα τον καθρέφτη πανω στη σκεπή, όσο παλεύω με τις φίσες και τα πλαστικά βγάλε-βάλε, ώστε να μην κρέμεται από τα καλώδια γιατί ειναι και βαρύς ο άτιμος!

Και ερχόμαστε στο σφάλμα που λέγαμε παραπάνω!

Οντας σίγουρος οτι τα έχω βάλει όλα σωστά, λέω... ρε μπας και ειναι χαλασμένος ο RLS;

Ετσι κι αλλιώς θα τον αλλάξω, γιατί είναι φθαρμένο το gel που έχει μπροστά και ακόμα κι αν τον σπρώξω στο τζάμι, δεν γίνεται "ένα κομμάτι" με το τζάμι. Οπότε τον άνοιξα... ειδα οτι τουλάχιστον δεν έχει κάτι καμμένο πάνω του και τον ξαναέκλεισα.

Το πρωί χώθηκα τ' ανάσκελα από κάτω, και είδα οτι είχα βάλει το pin 3 στη ΔΙΠΛΑΝΗ ΦΙΣΑ!
Το διόρθωσα πάραυτα και ξαφνικά: ΓΙΟΥΠΙ!Νάτος ο RLS και όλα τα σφάλματα σβήνονται επιτέλους!Ενεργοποίησα και τούτο στο CECM, οπότε...Το έχουμε και στο καντράν!

Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν έπαιξα ακόμα! Θα διαβάσω να δω τι σημαίνουν οι επιλογές και θα δούμε!Τουλαχιστον στα Measuring blocks το βλέπει!Προσωρινά, έτσι δείχνει απέξω! Με ταινίες...Δεν περίσσεψε ούτε ροδελίτσα, πόσω μάλλον βίδα, ενώ -μπράβο μου!- δεν έσπασα τίποτε!
Ετσι... έχω να κρέμονται 2 φίσες πίσω απο τον καθρέφτη μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με το παρμπρίζ.

Υπάρχουν 2 λύσεις:
Η χρονοβόρα (χρόνο έχουμε λόγω κοροναιού!) να ξύσω την υπάρχουσα βάση του καθρέφτη, να κολλήσω στο "κενό" τη βάση του RLS και πάνω του να κρεμάσω τον καθρέφτη. Δεν έχω την ειδική κόλλα 2 συστατικών της VW, ή την παρόμοια της 3Μ, επίσης ουρεθάνης 2 συστατικών, που προτείνουν οι "πηγές" μου.
Η δεύτερη λύση ειναι να αντικατασταθεί το παρμπρίζ με καινούριο που να έχει ήδη πάνω του τη βάση του σενσορα RLS... Εδώ έχουμε ένα θέμα αν θα το δεχτεί η ασφαλιστική... Ερευνάται!

Θα δούμε... εντός των επομένων ημερών. Αν βρω την κόλλα αρχίζω το ξύσιμο!

Βρέθηκε κόλλα και primer, οπότε κάνουμε και το Part 2!

Μια διαφορετική λύση για RLS χωρίς να μπλέξουμε ΚΑΙ με αλλαγή καθρέφτη, ή παρμπρίζ, ή να παιδευόμαστε να κολλήσουμε τη βαση του RLS και του καθρέφτη...