ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


31.7.2021

SEAT Leon Rain Light Sensor

Πριν αρκετά χρόνια όταν είχα το Leon ήξερα ότι είχε Rain Light Sensor (RLS). Οπότε, στην αναβάθμιση του Golf, δεν ήταν δυνατόν να λείπει το RLS! Τοποθέτησα ένα, μετά πολλών κόπων και... βασάνων, όπως μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη ενότητα. (Ολοι οι σύνδσμοι ανοίγουν σε νέα σελίδα).

Τι είχε το Leon:Αυτό το "πραματάκι" στην πάνω δεξιά γωνία του παρμπρίζ. Βολικό για το Leon, γιατι οι καθαριστήρες του πάρκαραν κάθετα στις κολώνες του παρμπρίζ. Σε μάς όμως παρκάρουν οριζόντια στο κάτω μέρος του παρμπρίζ.

Ψάχνοντας στο Ali για... διάφορα (τυπικά εγώ!), έπεσα σε ένα τέτοιο:Οποία σύμπτωση! Ο κωδικός είναι... παρόμοιος με τον δικό μου! 1K0 955 559 στο δικό μου, 81D 955 559 ετούτο! Τι μπορεί να πάει σταρβά?!

Το συζήταγα με το Σπύρο το φίλο μου, πες λινκ να το πάρουμε, μου λέει!

Το πήραμε ολο χαρά, το συνδέω στη θέση του δικού μου σένσορ, μπααα... δεν το διαβάζει... Με είχαν προειδοποιήσει ο Ευάνγελος και ο Κοσμάς: "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ!". Το πήραμε εν γνώσει του ρίσκου... Οπότε από τα 35 ευρώ που κόστισε... "πετάξαμε" κάνα δεκάρικο! Μας έμειναν η καλωδίωση και το κουτάκι!Μπορούμε να βρούμε τα υπόλοιπα παρτς ομως απο το Αλι! Χωρίς το σενσορ!!!Ψάχνοντας στο Ebay βρίσκω ένα σενσορ απο SEAT! Κωδικός 1P0 955 559. Αλλα 25 ευρώ ως εδώ! Μόλις ήρθε τον δοκιμάζω:Τον διάβασε! Προχωράμε!Τέλος, ενα μικρό Gel (επίσης Κινα, τι πρωτοτυπο!), ηρθε για να μπει αναμεσα στο σένσορ και στο παρμπριζ.

Εδώ έχει κολληθεί το Gel πανω στο σένσορ. Αφού προφανώς έχουν καθαριστεί τα πάντα πολλές φορές!

Το ποθετώντας τον σενσορ μεσα στο κουτάκι διαπιστώνουνε οτι δεν ταιριαζει ΑΠΟΛΥΤΑ. Θελουν "καθάρισμα" με μια φαλτσέτα 2 μικρούτσικα αυτάκια που εχει ο σενσορ, καθώς και το εσωτερικό μέρος απο το κουτάκι θελει άνοιγμα 2 χιλιοστά για να χωρέσει η φίσα. 2 λεπτά δουλειά: Μετρημα και καθάρισμα. Με υπομονή και προσοχή.
Εννοείται!Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μπει σε οριζόντια θέση, πίσω απο τον καθρέφτη (η καλωδίωση φτάνει), ακριβώς πάνω απο τη μαύρη βούλα στήριξης του καθρέφτη, ΑΡΚΕΙ να εχουμε κενό μεχρι τις μαυρες τελίτσες απο πάνω. Χρειάζεται καθαρό τζάμι χωρίς τιποτε πανω του. Εκεί, εξάλλου μπαίνει κανονικά το "γνήσιο" RLS στο Golf.

Η τοποθέτηση απαιτεί να φύγει το κολωνάκι στη μεριά του οδηγού (μαζεύουμε με ζιπακια τα καλώδια των σενσορ του συναγερμού επ ευκαιρία!), το καπάκι των ασφαλειών και το οριζόντιο κάλυμμα των αεραγωγων στα πόδια του οδηγου, ώστε να εχουμε πρόσβαση στο CECM.Βάζουμε τους καθαριστήρες σε θέση σέρβις (ελα, όλοι ξέρετε πως γινεται αυτό!).
Μετράμε σε ποιο ύψος θα μπεί το κουτάκι.

Η καλωδίωση περνάει καταμήκος της κολώνας του παρμπρίζ, πάει πισω απο τις ασφάλειες και πάμε προς το CECM. Εκει βρίσκουμε τη φίσα F και βλέπουμε οτι στο πιν 3 εχει ηδη ενα καλώδιο. Κολλάμε και το δικό μας πάνω στο υπάρχον και είμαστε κατα 1/3 ετοιμοι! Υπόψιν, σύμφωνα με τα επίσημα manuals το καλώδιο που υπάρχει ήδη εκεί πάει στο μοτέρ των εμπρός καθαριστήρων:Μια και έχουμε φτάσει εκει κάτω, βάζουμε τη γείωση πίσω απο το χερούλι του καπώ. το 2/3 της εγκατάστασης! Το κάθισμα εχει φύγει για άλλη αιτία, αλλα... βολεύει αφάνταστα! Ναι ξέρω... θελω ευθυγραμμιση! Μου τρώει τα παπούτσια στραβά, όπως επεσήμανε ο φίλος μου ο Κ.Π.! Θα το κοιτάξω!!!Εκει περίπου θα κάτσει... Τελικά μπήκε λιγο πιο ψηλά, όπως θα δούμε!

Το 3/3 της καλωδίωσης απαιτεί να βρούμε ενα συνεχόμενο ρεύμα σε ασφάλεια και να το βάλουμε, είτε δημιουργώντας μια νεα βάση από πίσω, είτε με "κλέφτη ασφαλειών", βάζοντας μια ασφάλεια 5Α.Σταματάμε για μια τζούρα φραπέ! Εννοείται κι αυτό!Εδώ φαίνεταιπόσο ψηλά στο παρμπριζ έκατσε τελικά. Ο καθαριστήρας καλύπτει ΟΛΟ το σένσορα. Και τα δυο "ματάκια" του (το rain και το light!).Απέξω...

Από μέσα...Κωδικοποίηση. Βασικά, στο 09 επιλέγουμε οτι έχουμε RLS και στο 46, αν έχουμε τα σχετικά πεδία μπορούμε να επιλέξουμε να κάνει Rain Closing. Στο ίδιο το RLS, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την κωδικοποίηση...

Ξέχασα να πω ότι χρειαζόμαστε και ενα διακόπτη φώτων που να εχει και επιλογή AUTO και προτιμότερο χωρίς σενσοράκι είτε πάνω του είτε με καλώδιο, όπως τούτο εδω που είχα παλια...

Και το κόστος:
Κουτάκι και καλωδίωση απο Ali περίπου 25
Διακόπτης φώτων απο Ελλάδα 25
GEL pad 3-4 ευρώ απο Ali ή Ebay
sensor από Leon με κωδικό 1P0 955 559 περίπου 30 ευρώ μεταχ. είτε απο car, είτε απο Ebay.