ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!Και... βάλαμε τεμπέλη! Original VW!Αρχικά έπεσε ψάξιμο σε ντόπιους μαντράδες και ανταλλακτικατζήδες... Οι τιμές από 70 έως 100 ευρώ, και συνήθως είτε δεν υπήρχε, είτε δεν ήταν ολόκληρος. Ελειπε πότε η ποτηροθήκη, πότε το καπάκι, πότε ο αεραγωγός, τρέχα γύρευε μ' άλλα λόγια.
Ψάξιμο στο ebay, λοιπόν... Στα μεταχειρισμένα, μια από τα ίδια. Στα καινούρια... από 200-300 συν ταχυδρομικά από Ευρώπη! Φτου!
Οπότε, τελικά, εντελώς τυχαία, βρέθηκε από Αγγλία, "ένα τελευταίο κομμάτι" καινούριο, κομπλέ, στα 130 ευρώ, συν 25 ταχυδρομείο! Το πήραμε, εννοείται!Επόμενη κίνηση να βρούμε τι... έλειπε: Ο αεραγωγός από το AC προς τους πίσω αεραγωγούς, ενώ παράλληλα αγοράστηκε μεταχειρισμένη κονσόλα από κατάστημα στο Αιγάλεω, μαζί με ποτηροθήκη... lux! Με συρόμενο κάλυμμα!
Στα καινούρια ανταλλακτικά της VW, εδώ, βρήκαμε τον αεραγωγό που λέγαμε (στο κέντρο, στην πιο πάνω φωτό, κωδικός: 5M0 819 633 χάρη στο φίλο μας τον ΒΣ, μια και ΞΕΧΑΣΑ να το γράψω όταν τον είχα στο χέρι μου!) καθώς και το διαχωριστικό της ποτηροθήκης, με σχήμα ανοιχτηριού μπύρας, παρακαλώ, έναντι 15 και 5,5 ευρώ αντίστοιχα!Τι είχαμε, λοιπόν;Αυτό! Μια τεράστια ποτηροθήκη πίσω, δυο... κανονικές μπροστά και δυο θηκούλες ενδιάμεσα. Αρκετά χαμηλά όμως, ώστε να μην εξυπηρετεί και ως arm rest, που είναι και η σωστή ονομασία... Γιατί Τεμπέλης;

Μαζέψαμε τα εργαλεία, λοιπόν, και όλα τα εξαρτήματα...


Σφυρί καλέμι, πάντα χρήσιμα στις επισκευές... ποτέ δεν ξέρεις! Κι άμα πετύχεις τίποτε καλώδια, χρήσιμο το κλαδευτήρι!!!Και άρχισε το ξήλωμα...χρήσιμο το σφυροκάλεμο... όπου...τα χέρια δεν αρκούσαν!Βγάλε βγάλε, φτάσαμε στη μοκέτα!

Ρίξαμε και ένα σκούπισμα με την ηλεκτρική, ευκαιρίας δοθείσης...Βγάζουμε βγάζουμε... να δω που και πως θα τα ξαναβάλουμε!!!

Για παράδειγμα...

Πλαινό κονσόλας...Εδώ η επανασυναρμολόγηση...Ο αεραγωγός μόλις μπήκε...Αφού μπήκαν τα μπροστά... σειρά έχουν οι πίσω αεραγωγοί...Ετοιμα για τοποθέτηση...

Και... έτοιμο!


Το κέντρο!


Τι βλέπω!


από πάνω...


ανοιχτό καπάκι! (Φαίνονται οι τετράγωνες τάπες που γράφω στο τέλος!)


Ανοιχτό πίσω μέρος.


Ολα κλειστά πίσω!


Ποτηροθήκη με συρόμενο κάλυμμα! Lux, μιλάμε!!!!

Τι περίσσεψε, λοιπόν;Αυτά τα ολίγα!
Τι βλέπουμε; 4 βίδες (που στ' αλήθεια δεν περίσσεψαν, αφού αυτές στήριζαν το παλιό πίσω μέρος!), τα λαστιχένια πατάκια του παλιού, και οι τάπες του αεραγωγού του AC που μέχρι σήμερα δεν έστελνε αέρα πίσω εκεί...Και φυσικά τα τρία μεγάλα πλαστικά κομμάτια, τα οποία, επ' ευκαιρία είναι σε άριστη κατάσταση:
Κονσόλα
ποτηροθήκη απλή
παλιό πίσω μέρος

Πρώτες εντυπώσεις!

Εδώ είναι το ζουμί!

Το πήγα μια βόλτα ως το αεροδρόμιο και πίσω (για δουλειά! χαχα!). Κατ' αρχήν, η αεροδυναμική βελτιώθηκε κατά 0.02 μονάδες του CD, (ελα: coefficient Drag, δηλαδή συντελεστής οπισθέλκουσας, τίποτε δεν ξέρετε πια!!! Ελεος!).
Συν 2 χλμ/ώρα τελική παραπάνω! Εγγυημένα!!!

Δεύτερον: ΔΕΝ ΜΕ ΒΟΛΕΥΕΙ!
Απίστευτο; Κι όμως... οι κερατάδες οι γερμανοί το κάνανε το πίσω μέρος 3 εκατοστά ψηλότερο απ' ότι έπρεπε... Γέρνει μεν, μπροστά, αλλά, αν το σηκώσεις λίγο και οριζοντιωθεί γίνεται αφύσικα ψηλό...
Εκτός κι είναι στραβά τα χέρια μου! Τι να πω!

Η κυρία μου πάντως το θεωρεί... λιμουζίνα!
Γυναίκες!!!
Η θήκη δεν χωράει CD! Είναι ρηχή! Πριν, χωρίς καπάκι, έριχνα ένα κουτάκι των 10 CD και δεν με ενοχλούσε!

Για να βγει η κονσόλα, παραλίγο να βγαλουμε το μπαλάκι του λεβιέ... Αντε ψάχνε τώρα στα φορουμ πως βγαίνει, τι κόλπα και πατέντες χρειάζεται... Τελικά, κάναμε το πιο εύκολο βήμα: Βγάλαμε το σατινέ που έχει τις ενδείξεις PRNDS, και αφήσαμε τη φούστα στη θέση της. Ετσι πέρασε η κονσόλα πάνω από το λεβιέ...
Εν τω μεταξύ, ακόμα κι αν αφήναμε την παλιά κονσόλα, θα ήταν πολύ δύσκολο να βάλουμε χέρι από κάτω να ξεβιδώσουμε την παλιά ποτηροθήκη και μετά να βιδώσουμε την καινούρια...

Με τη βοήθεια του Γιώργου, πάντως, ο χρόνος μας μειώθηκε στο μισό: Κάναμε ακριβώς δύο ώρες, αφού είχαμε αναλάβει εγώ το αριστερό μέρος, εκείνος το δεξιό, και εναλλάσσαμε το μοναδικό τορξ 20 που είχα!

Ευτυχώς ΟΛΕΣ οι γίδες (σόρρυ Βίδες!) είναι Μ4.5Χ16 οπότε δεν αλλάξαμε εργαλείο!!! Απλώς το εργαλείο άλλαζε χέρια, και ανάλογα το σημείο εργασίας, βάζαμε καστάνια ή μακρύ χερούλι "κατσαβίδι".
Αφότου έφυγε ο Γιώργος, είχα να βάλω την πίσω ποτηροθήκη (2 βίδες) και τις πίσω πλαινές βίδες (επίσης 2).

Θαύμασα πάντως τους τεχνικούς που έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό το παζλ πλαστικών και ενίοτε μεταλλικών εξαρτημάτων να δένουν μεταξύ τους αρμονικά, με ισόποσες αποστάσεις μεταξύ τους, να μην τρίζουν και να δείχνουν ποιοτικά!

Τι ΔΕΝ κάναμε;

Δεν βάλαμε τις μπροστινές 2 βίδες στήριξης, αφού πρέπει να βγούν τα καθίσματα (και τα 2, δυστυχώς και δεν είναι να απορείς γιατί η VW χρεώνει 200 ευρώ τοποθέτηση!) για να βιδώσουμε 2 βίδες εμπρός και χαμηλά στο σασί του τεμπέλη. Θα το κάνω, εντός της εβδομάδος, μόλις βρώ το κατάλληλο τορξ για να λύσω τα καθίσματα.
Πάντως... δεν κουνάει ιδιαίτερα και δεν τρίζει καθόλου...

Η διαδικασία απλή: Βγάλε μπαταρία (αερόσακοι, μη σου... σκάσουν στα μούτρα!), ξεμπρίζωσε τα καθίσματα (αερόσακοι, προφανώς), λύσε 2 πισω βίδες στις ράγες, λύσε 2 βίδες στις ράγες μπροστά, βγάλε τα καθίσματα στο δρόμο, βίδωσε 2 βιδίτσες στον τεμπέλη (γκρρρρρρρ!) και ξαναβάλτα όλα μέσα!

Αλλο κουφό...Το πράμα είχε και ένα πακέτο 5-6 φύλλα οδηγίες συναρμολόγησης.
Στην πρώτη σελίδα έδειχνε τι χρειάζεσαι και τι περιλαμβάνει.
Μολις το πήρα, πριν 2 μέρες, το άνοιξα να το χαζέψω... Ψάχνω ψάχνω, δεν υπήρχε το 6. Γράφω στους Αγγλους, ρε σεις, λείπει το 6! Τι κάνουμε;
Εν τω μεταξύ, άρχισα να ψάχνω τι είναι το περιβόητο 6! Είναι αεραγωγός clima, όπως αυτός στο ντουλαπάκι, να φέρνει κρύο αέρα στον τεμπέλη.
Βρίσκω ένα site με online ανταλλακτικά, δίνει ΠΕΝΤΕ κωδικούς για αυτό το πράμα! Και προφανώς, ενώ στο κιτ που πήρα είχε ένα σωλήνα-αεραγωγό για τους πίσω αεραγωγούς, δεν είχε για το ντουλαπάκι του τεμπέλη.
Την επόμενη μέρα, άνοιξα το σακουλάκι με τις βίδες: Είχε μέσα 2 τάπες τετράγωνες, οι οποίες μπαίνουν σε δυο αντίστοιχες τρύπες, αφού τελειώσει η συναρμολόγηση, αφού στη μια από αυτές, μπαίνει μια βίδα, που βιδώνει το καπάκι του τεμπέλη στο σασί του τεμπέλη! Ρε τον παλιοτεμπέλη!

Και βέβαια, δεν είναι να απορείς, αφού ειδικά για το ΜΚ5 Golf η VW έχε βγάλει 83735 κοντέρ, 765234 steering control modules, 912341 CECM αι άλλα τόσα slip ring και CAN Gateways... Στους τεμπέληδες θα έμενε πίσω;!
Πάντως... τους τσάκωσα τους γερμανούς με... Error! Στο σφραγισμένο σακουλάκι με τις βίδες, είχε 7 βίδες σωστές και μια πιο κοντή, πιο χοντρή και με κεφάλι τορξ 25! Ε... καλά είχαμε περίσσευμα από το παλιό σεταπ!

Προφανώς και το είπα στους αγγλάρες, να μην έχουν τρομάρα, που στο καλό είναι το... χαμένο εξάρτημα!

Υπάρχουν τεμπέληδες λοιπόν με διάφορα αξεσουάρ:

Και... έχει και συνέχεια! ΕΔΩ! Αυτάααααααααααααααα!!!!!!!