Στατικά μοντέλα Μοτοσυκλετών
(same page in English)

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη στα στατικά μοντέλα μοτοσυκλετών που έχουμε κατά καιρούς κατασκευάσει από γνωστά κίτ διαφόρων εταιριών... Τα μοντέλα που βλέπετε είναι στην πλειοψηφία τους Tamiya και μάλιστα σε κλίμακα 1/12. Σύντομα θα υπάρξουν αναφορές και σε μοντέλα άλλων εταιριών, όπως των Revell και Matchbox, συνήθως σε κλίμακα 1/12.
Τα περισσότερα από τα μοντέλα μας, σε γενικές γραμμές είναι συναρμολογημένα σχεδόν όπως ακριβώς όριζαν οι οδηγίες του κάθε κιτ. Το ίδιο έχει γίνει και με τα χρώματα, τα οποία συνήθως είναι αυτά που προτείνονται...


Χωμάτινες μοτοσυκλέτες...

...Παρόλα αυτά ο μοντελιστικός... "δαίμων" ποτέ δεν κάθεται στα αυγά του (τα ποιά? -Ed). Ετσι, αγοράσαμε το μοντέλο της KTM 250 MX (αριστερά) της Tamiya και το κατασκευάσαμε τρείς φορές! Την πρώτη φορά το κατασκευάσαμε όπως ακριβώς μας έλεγαν οι οδηγίες. Τις επόμενες δύο όμως του αλλάξαμε ακόμα και τα φώτα που δεν είχε, ως καθαρόαιμο ΜΧ!: Η πρώτη μετατροπή προήλθε από μιά τρελή ιδέα να αναπαραστήσουμε το αληθινό XL600R , μοντέλο '85, που είχε ο γράφων τότε. Αυτό που ήταν πολύ εύκολο να γίνει με το XL,δηλαδή οι μετρήσεις και όσο το δυνατόν πιστή αναπαράσταση του αληθινού, που το είχαμε καθημερινά έξω από την πόρτα μας, έγινε αληθινός μπελάς όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το δεύτερο ριμέικ του ΚΤΜ: Το -τότε- όνειρό μας, μια Husky 250 WR! (δεξιά).Η εξεύρεση πληροφοριών για αυτή τη μοτοσυκλέτα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη, και απαίτησε την αγορά τόνων ολόκληρων από αμερικάνικα κυρίως περιοδικά με σχετικές αναφορές, αλλά και ψάξιμο στα προσπέκτους της αντιπροσωπείας... Οπως βλέπετε και οι τρείς μοτοσυκλέτες ξεκουράζονται μετά από μιά βροχερή εντουροβόλτα κάπου στην Πεντέλη...
Το επόμενο βήμα έχει ήδη δρομολογηθεί και η κατασκευή προχωρά με γοργό ρυθμό! Ακόμα ένα ΚΤΜ μετατρέπεται. Αυτή τη φορά για χάρη της τωρινής μοτοσυκλέτας του γράφοντος, ένα μαύρο DT200R (ανοιχτό, 3ΕΤ!) του '89! ...μείνετε συντονισμένοι που λένε και στο ράδιο!


Αγωνιστικές Μοτοσυκλέτες!

Ο Freddie Spencer και η επίσης διάσημη Honda NS500 του, κέρδισαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 500cc το 1983. Αυτός, ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών, αναμφισβήτητα, εμφανίζεται εδώ να σπρώχνει τη μοτοσυκλέτα του στην γραμμή της εκκίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνή γίνεται πιό δραματική αν φωτογραφηθεί με τον ήλιο κόντρα... Αν κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και της βαφής δεν κολλήσετε το κάλυμμα των εξατμίσεων, τη σέλα και το ρεζερβουάρ, μπορείτε αργότερα να τα αφαιρείτε προσεκτικά, ώστε να δείχνετε τη λεπτομέρεια του εσωτερικού. Στα νεώτερα μοντέλα της, η Tamiya εφάρμοσε τα βιδωτά -και αφαιρούμενα- φαίρινγκ, στερεώνοντάς τα με μικροσκοπικές βιδούλες. Ετσι, μπορεί κανείς να "γδύσει" κυριολεκτικά την YZF750 ή την RC30, χωρίς να κάνει καμμιά ζημιά. Στην NS, δυστυχώς χάνεται όλη η δουλειά που έχει γίνει στον κινητήρα.


Μοτοσυκλέτες δρόμου!

Αυτές είναι οι μοτοσυκλέτες που εσείς και εγώ οδηγούμε καθημερινα... Σχεδόν! Το κακό με τις ιαπωνικές εταιρίες μοντέλων και κυρίως με την Tamiya είναι ότι συνήθως φτιάχνουν μοντέλα μοτοσυκλετών που είτε κυκλοφορούν μόνο στην τοπική τους αγορά, ή είναι εξωτικές (βλ. 916), ή, τέλος, είναι αγωνισιτικές. Η μοτοσυκλέτα που βλέπετε εδώ, είναι μοντέλο της Tamiya, σε κλίμακα βέβαια 1/12 και δυστυχώς δεν μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη VF750F που ήρθε στην Ελλάδα. Αυτή έχει ολόκληρο φαίρινγκ, ενώ η "δική μας" είχε ένα πανέμορφο μικρό "μπικίνι" γύρω από τον προβολέα, χαρίζοντας μας την θέα του υπέροχου V4 κινητήρα της. Δείτε ακόμα μιά άποψη της VF. Ετοιμάζονται αρθράκια και για τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες μας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: μιά αγωνιστική RC30 με τον πρωταθλητή Σάκη Σκούρτα, μιά Yamaha SRX400 (600), μιά FZR750R (YZF) μιά (θυμάστε;) RD500F (RZ500R την λέει η Tamiya), μιά BMW K100 μιά Vincent Black Shadow κλπ... Υπάρχουν ακόμα και οι τηλεκατευθυνόμενες μοτοσυκλέτες, αυτή τη στιγμή μόνο στα αγγλικά... Η ελληνική έκδοση θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα!


Πίσω στη σελίδα μας...
To Yamaha SRX600, της Tamiya
Κείμενα και φωτό: Στέλιος Χατζόπουλος 1996