ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

30.6.2022

MK5 Cruisecontrology!

Πιάσε καφέ κι άραξε. Και μπύρα καλή είναι. Τραβάει σε μάκρος η ιστορία!

Μια και εχει υπάρξει αρκετή -ας πούμε- σύγχυση σχετικά με τα κρουζ (αυτοματο πιλότο, ή cruise control στο χωριό τα λέμε!), θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω τι παιζει!

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε 2-3 βασικές αρχές της κρουζκοντρολογίας, όπως χαρατηριστικά βάφτισε τις πατέντες αυτές (επιστήμη το είπε, αλλα μεταξύ μας πατέντες ειναι!) ο φίλος μου ο Χρίστος Π.!

Πρώτον και βασικότερον: Μιλάμε ΜΟΝΟ για Golf MK5.
Αντε και συναφή μοντέλα ΜΕΧΡΙ και το 2008. Πχ Jetta, ή Εos,άντε και Caddy ή Touran. Πιθανόν και για την πρώτη πρώτη γενιά Tiguan. Επαναλαμβάνω: ΠΙΘΑΝΟΝ για το Tigi!

Τι προαπαιτούμενα χρειάζονται:


Δεν παίζει ρόλο αν το τιμόνι ειναι πλαστικό, δερμάτινο, απλό TSI/FSI ή GTI/R32.
ΠΑΙΖΕΙ ρόλο ο εγκέφαλος του τιμονιού να ειναι τουλάχιστον Midline. Aν δεν εχουμε κουμπιά στο τιμόνι, εκατέρωθεν του αερόσακου, τότε έχουμε είτε Lowline, είτε Midline.
Αν έχουμε κουμπιά στο τιμόνι, τότε σίγουρα έχουμε Highline εγκέφαλο τιμονιού.

Ολα τα παραπάνω, εννοείται να είναι πάνω στο αμάξι είτε απο "μαμα" είτε απο ΣΩΣΤΑ ρετροφιτ. Αν απλώς κουμπώσαμε ενα τιμόνι με κουμπιά χωρις ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΛΛΑΓΗ (πχ χωρις να αλλάξουμε εγκέφαλο τιμονιού, ώστε να λειτουργούν και τα κουμπιά!), δεν ισχύει, προφανως, οτι έχουμε "τιμόνι με κουμπιά", απλώς για να το λεμε οτι το έχουμε!!!
Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται!!!

Με βάση τη λίστα του Ross Tech μπορούμε να δούμε αν ο εγκέφαλος τιμονιού μας υποστηρίζει Cruise.
Σε γενικές γραμμές, οι Lowline ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τιποτε. Ουτε κρουζ!
Οι Midline υποστηριζουν σχεδόν πάντα Cruise.
Οι Highline υποστηρίζουν 100% το κρουζ, αφού ήδη υπoστηρίζουν και κουμπιά στο τιμόνι!

Πως να καταλάβουμε χωρις διαγνωστικό (VCDS, VAS, OBD11 κλπ προγράμματα) αν ο εγκέφαλος τιμονιού μας υποστηρίζει κρουζ?

Από το... καντράν! Δια της εις άτοπον απαγωγής!



Αν εχουμε φτωχότατο καντράν, τότε κατά 99,9% ο εγκέφαλος τιμονιού ειναι ΦΤΩΧΟΤΑΤΟΣ επίσης, άρα ΔΕΝ υποστηρίζει ούτε κρουζ!
Αν έχουμε μεσαία οθόνη ΜΕ καταναλώσεις, τότε κατά 99% ο εγκέφαλος ειναι Midline. Συνήθως δε, ειναι με κωδικό BC και συνήθως υποστηρίζει κρουζ, παρά τις γνωματεύσεις του Ross Tech στον πίνακα στο παραπάνω λινκ!



Αν έχουμε καντράν με μεγάλη κόκκινη οθόνη(MFD= Multi Function Display) τότε πάλι έχουμε κατά 99% Midline ή μπορει και Highline εγκέφαλο τιμονιού.

Το σωστότερο βέβαια είναι να δούμε με διαγνωστικό πρόγραμμα, όπως είπαμε.



Και ΣΙΓΟΥΡΑ υποστηρίζει κρουζ ο εγκέφαλος τιμονιού, αν εχουμε κουμπιά στο τιμόνι, εκατέρωθεν του αερόσακου! Σημείωση: ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν ΟΛΑ τα κουμπια, προφανώς!!

Για το πως γινεται αλλαγή εγκεφάλου, ή λεβιέδων, έχουμε μιλήσει αλλού. Αλλωστε, ειναι γεμάτο το Youtube και τα ξενα και ελληνικα φόρουμ...

Το σωστότερο ειναι βεβαια με διαγνωστικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν εχουμε τέτοιο, μπορούμε να λύσουμε τις 3 βίδες του κάτω καλύμματος του τιμονιού, αφού αφαιρέσουμε το πάνω κουμπωτό καπάκι και να πέσουμε τ' ανάσκελα κάτω απο το τιμόνι να δούμε με τα ματάκια μας!

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο ειναι η καλωδιοταινία, το Slip Ring (χαρτοταινία, κατά μια έννοια) να έχει κωδικό που τελειώνει σε C. Εχει παρατηρηθεί ότι αν εχει κωδικό ΧΩΡΙΣ C στο τελος, υπάρχουν δυσλειτουργίες.
Δείτε εδώ πως να το δείτε, ευκολότατα, αφού δεν φαίνεται σε σκανάρισμα!

Ο λεβιές Κρουζ



Αν δείτε τη λίστα του Ross Tech που θα ανοίξει σε άλλο παράθυρο οταν πατήσετε πάνω της, θα διαπιστώσετε οτι ο κωδικός των εγκεφάλων τιμονιου που κάνουν για golf MK5, ξεκινάει από 1Κ.
Αν προσέξετε τα δύο τελευταία γράμματα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τριών τύπων γράμματα:
Οσα τελειώνουν σε A (παράδειγμα AB, AG, AQ, AJ), όσα τελειώνουν σε Β (παράδειγμα BG, BC, BF, BP κλπ) και τέλος όσα λήγουν σε C (παράδειγμα CD, CF, CH, CK κλπ).
Οι δύο πρώτοι τύποι εγκεφάλων τιμονιού θεωρούνται -ας το πούμε περιφραστικά- "παλιού τύπου". Εν αντιθέσει με τους "νέου τύπου" που λήγουν σε CD, CF, CH, CK κλπ.
Η διαφορά τους ειναι οτι οι μεν "παλιοί" δέχονται κρουζ με κωδικό που λήγει σε Α ενώ οι "νέοι" δέχονται κρουζ με κωδικό που λήγει σε G.

Οι λεβιέδες κρουζ με κωδικό Α, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ έχουν σταματήσει να παράγονται πλέον, έχοντας αντικατασταθεί με τους νέου τύπου G. Αν ψάξετε σε καταστήματα online, παράδειγμα (και μονον ως παράδειγμα) το Autodoc και τα συναφή, θα δειτε να πουλάνε λεβιέδες G με υποσημείωση οτι ΚΑΝΟΥΝ και για αντικατάσταση των Α!



Οπως φαίνεται όμως (οχι και πολύ καθαρά, ομολογώ!) οι εγκέφαλοι Α και Β που λέγαμε, έχουν διαφορετικά πινς στη βάση που δέχεται τη φίσα του λεβιε φώτων φλας και κρουζ απο αυτούς που εχουν κωδικό C. Μπερδευτήκατε; Σε ενα λεπτό θα τα ξεδιαλύνουμε όλα!



Ας πάμε στα βασικά! Αυτός ειναι ένας λεβιές ΧΩΡΙΣ κρουζ! ΔΕΝ τον πετάμε οταν τον βγάλουμε. Εχει ενα χρήσιμο καλώδιο: Το κίτρινο!. Θα το χρειαστούμε σε 2 λεπτά!



Αυτό το κίτρινο καλώδιο που πάει στο πιν 10 στη φίσα του λεβιέ!



Αυτό το κόβουμε σύρριζα στην άσπρη φίσα , βγάζουμε το πιν από τη μαύρη φίσα και το φυλάμε σε μια ακρούλα, προσεκτικά! (ακόμα στον παλιό λεβιέ είμαστε!).



Η καλωδιωση ενος λεβιε Α. Το κιτρινο καλώδιο απο την άσπρη φίσα πάει στο πιν 10 και το κιτρινο καλώδιο που έρχεται από το μπράτσο, πάει στο πιν 5.

Πάμε να δούμε ένα λεβιέ με κωδικό G τώρα:



Θα διαπιστώσουμε οτι εχει ΔΥΟ κίτρινα καλώδια, τα οποία ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ και πάνε και τα 2 στο πιν 10.

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά τι διαφορές εχει ο λεβιες Α από τον G:



Πάνω και αριστερά βλέπουμε ενα λεβιε G, και κάτω και δεξιά ενα λεβιέ Α. Τόσο απλό!
Να το εξηγήσω:
Στον λεβιέ G εχουμε ενα κίτρινο καλώδιο που έρχεται απο την άσπρη φίσα, και ένα κίτρινο καλωδιο που έρχεται απο το μπράτσο του λεβιέ και ενώνονται, για να καταλήξουν στο πιν 10 της φίσας.

Στο λεβιέ Α έχουμε ένα κίτρινο καλώδιο απο την άσπρη φίσα που καταλήγει στο πιν 10 και ένα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κίτρινο καλώδιο που έρχεται απο το μπράτσο (δηλαδη απο τα κουμπιά του κρουζ!) και καταλήγει στο πιν 5.

Γιατι; Μη με ρωτάτε! Ρωτήστε (αν μπορείτε!) τη VW. Επ ευκαιρία ρωτήστε γιατι τόοοοοοοοσοι εγκέφαλοι τιμονιού για ΜΚ5;!!!

Πως να μετατρέψουμε ένα λεβιε G σε λεβιέ Α

Θυμάστε, έχουμε κρατήσει εκείνο το κίτρινο καλώδιο απο τον παλιό (χωρις κρουζ) λεβιέ, μαζί με το πινάκι του.

Είδαμε και πως ειναι ο λεβιες G. Δυο κίτρινα ενώνονται και πανε στο πιν 10.



ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ κόβουμε όσο πιο κοντά στη φίσα γίνεται το κίτρινο καλωδιάκι που αν το ακολουθήσουμε θα δούμε οτι δεν παει στην άσπρη φίσα με τα 4 καλώδια (όπως του λεβιε χωρις κρουζ) αλλα χώνεται στο μπράτσο και πάει προς τα κουμπιά του κρουζ.
Στην ουσία αφήνουμε το κίτρινο καλώδιο απο την άσπρη φίσα να καταλήγει στο πιν 10, όπως και στο λεβιέ χωρις κρουζ.
Φαίνεται εδώ καθαρά πόσο κοντά κομμένο ειναι το ενα καλώδιο που οδηγείται στο πιν 10. Σύρριζα, που λέγαμε!



Κολλάμε το κίτρινο καλωδιάκι που κόψαμε απο το λεβιέ χωρις κρουζ στο κίτρινο καλωδιο που έρχεται απο το μπράτσο...



Βάζουμε κίτρινο θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι...



Και το χώνουμε στο πιν 5. Θυμόμαστε να βάλουμε και την λευκή ασφάλεια των πινς.



Καπως έτσι έχουμε φτιάξει ενα λεβιέ με κωδικό Α, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μη βγάλει σφάλμα σε εγκεφάλους τιμονιού που καταλήγουν σε A ή B.

Για να τα λέμε όλα, πάντως, εχει παρατηρηθεί ότι ΠΑΙΖΟΥΝ λεβιέδες κρουζ G με εγκεφάλους τιμονιού "παλιούς". Συνήθως με κάποιους απο τους νεώτερους Β πάντως.
Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η αλλαγή αυτή, αν πιάνει το χέρι σας λίγο με κολλητήρι καλάι και κίτρινο θερμοσυστελλόμενο, είναι η ενδεδειγμένη, ώστε να είστε σίγουροι οτι απαξ και κάνετε σωστή κωδικοποίηση δεν θα εχετε κανένα σφάλμα.
Θυμόμαστε να κάνουμε κωδικοποίηση στο μοτέρ και στον εγκέφαλο τιμονιού!

Σημείωση εδώ:
Αν έχετε μεσαία οθόνη στο καντράν, τότε κάνουμε κωδικοποίηση With Board Computer and with Cruise Control.

Αν έχουμε μεγάλη κόκκινη οθόνη MFD, κάνουμε κωδικοποίηση: Without Board Computer and with Cruise Control.

Μια ακόμα, τελευταία σημείωση: Να δούμε αν το σασί μας ειναι παλαιότερο του 2006. Τσεκάρουμε στο VIN, τον αριθμό πλαισίου μας, δηλαδη τι αριθμό έχει μετά τα γράμματα ΚΖ (παράδειγμα: WVWZZZ1KZ8W077777. Εδώ έχουμε ενα μοντέλο 2008).

Αν δεν ειμαστε σίγουροι, πρεπει να βεβαιωθούμε πριν βαλουμε λεβιέ κρουζ οτι η μαύρη φίσα του εγκεφαλου τιμονιού έχει καλώδιο και πιν (συνήθως ασπρο/μαυρο καλώδιο) στο πιν 13. Αν έχει, προχωράμε στην διαδικασία μας και ξεχνάμε αυτη τη λεπτομέρεια.

Αν δεν εχει, τότε πρεπει να προσθέσουμε και ενα καλώδιο προς τον εγκέφαλο μοτερ.

Εχω περιγράψει αναλυτικά πως γίνεται αυτό, σε παλιότερη ανάρτηση

Happy Cruising!!!!!!!






Γιατι "κίτρινο" θερμοσυστελλόμενο, ντε και καλα; Γιατι... αυτο ειχα ευκαιρο ΚΑΙ ταίριαζε με το χρώμα του καλωδίου!
Αει παρατάτε με ρε!