ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

20.12.2019

Golf MK5 2005 Cruise Control και φώτα εξόδου στις πίσω πόρτες

Εχω βάλει μερικά cruise control, καθώς και φώτα εξόδου σε Golf MK5, αλλά όλα μέχρι τώρα ήταν σε μοντέλα μετά το 2006. Γιατί ο διαχωρισμός, θα αναρωτηθεί κανείς. Φαίνεται ότι η VW σε αυτά τα μοντέλα, τα πρό του 2006, χρησιμοποιούσε διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα, απ' ότι στα μετά το 2006.
Ετσι, είναι αρκετά πιο περίπλοκο και για τα δύο αυτά ρετροφίτ να γίνουν και στις δύο "κατηγορίες" των ΜΚ5.

Cruise Control

Ας πάρουμε πρώτα το Cruise Control. Οσον αφορά το λύσιμο, ισχύουν τα ίδια με όλα τα ΜΚ5. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβατότητες, όσον αφορά εγκεφάλους τιμονιού, διακόπτες κλπ κλπ, όπως μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. (Θα ανοίξει σε νέα καρτέλλα).

Πρακτικά πήγαμε με βάση αυτές τις οδηγίες από το https://www.mk5golfgti.co.uk (Θα ανοίξει σε νέα καρτέλλα).Λύσιμο... τα γνωστά!

Η διαφορά των "προ του 2006" είναι ότι χρειάζεται ένα καλώδιο επιπλέον, που πρέπει να ενωθεί στη μια του άκρη στο pin 13 στη μαύρη φίσα του εγκεφάλου του τιμονιού, και η άλλη του άκρη να πάει σε μια μπλέ φίσα κρυμμένη πίσω από το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων!

Εχει πολύ λύσιμο, όντως!:)Η μαυρη φίσα του εγκεφάλου του τιμονιού.

Εμείς, ως σωστοί Ελληνάρες είδαμε ότι η φίσα ΦΑΙΝΕΤΑΙ από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, πίσω περίπου από το νοτλαπάκι που έχει αριστερά του τιμονιού. "Ελα μωρε. Θα χώσουμε ένα πιν εκεί και έτοιμοι!" είπαμε!Εδώ φαίνεται η μπλέ φίσα που λέμε παραπάνω! Στο βάθος κήπος! Τα ματωμένα χέρια δεν τα δείχνω!

Οπότε... προσπαθήσαμε να χώσουμε ένα πιν "αρσενικό" στην τέταρτη θέση (κενή στην αποπάνω φωτό), μετρώντας απο δεξιά.

Με αρκετό... βρισίδι και χάνοντας ΩΡΕΣ, κυριολεκτικά, το καταφέραμε... Και δούλεψε το Cruise, αφού το είχαμε κωδικοποιήσει και στο μοτέρ και στον εγκέφαλο τιμονιού, όπως πρέπει. Αλλά... για λίγο! Στην δεύτερη λακούβα το πιν... έπεσε απο τη θέση του και γιόκ το Cruise!

Αρα... πάμε στον Εγγλεζάρα που (νομίζαμε ότι) "δεν ξέρει πως γίνονται οι σωστές δουλειές"!

Πρωί πρωι...... αφού έχουμε απο βραδίς λούσει με WD40 τις βίδες των μπράτσων των καθαριστήρων... με λίγες... σφυριές (!!!) ξεκόλλησαν!Πάντα έχουμε τα σωστά εργαλεία εύκαιρα! Τυχαίοι είμαστε;!Αφού βγουν τα μπράτσα των καθαριστήρων, το μοτέρ τους και ένα σφραγισμένο καπάκι (τρια παξιμάδια 10mm) βλέπουμε τις φίσες απο την... καλή!

Ξεκουμπώνουμε τις φίσες και τις βγάζουμε στην άκρη.

Το κάτω μέρος τους κουμπώνει σε μια πλαστική βάση, η οποία έχει ένα κόκκινο συρόμενο πλαστικό και τις απασφαλίζει. Η ίδια η βάση κουμπώνει στο σασί και μπορεί με 2 κλικ να αφαιρεθεί τελείως ώστε να μας δώσει άπλετο χώρο να δουλέψουμε!

Πλέον, το κάτω μέρος των 2 φισών κανει κλακ, ξεκουμπώνει, βρίσκουμε πάλι την θέση 4 στην μπλε φίσα, ανοίγουμε τη ροζ ασφάλεια με την άνεσή μας (δεν εχει ματωμένα χέρια εδώ!), κουμπώνουμε το πιν που έχουμε σπρώξει απο το εσωτερικό του αυτοκινήτου προς το χώρο του μοτέρ και τα βάζουμε όλα στη θέση τους. Το κολλητήρι (και η μπαλαντέζα) χρειάστηκαν για να αλλάξω το πιν με ένα σωστότερο για αυτή τη φίσα. Το προηγούμενο, λάθος, που χρησιμοποιούσα ήταν λεπτότερο.
Εχουμε αποσυνδέσει φυσικά και τη μπαταρία, γιατί "παίζουμε" με καλώδια που πάνε στον εγκέφαλο του μοτέρ. Δε χρειαζόμαστε κάνα "ακριβό" τσαφ!

Χρόνος; 1 ωρίτσα! Χαλαρά, μαζί με τη ρύθμιση των καθαριστήρων, να στέκονται στο σωστό σημείο και να παρκάρουν σωστά, μόνο πάνω στο γυαλί.Η περίφημη μπλέ φίσα μαζί με την κολλητή της την πράσινη, την οποία φυσικά δεν αγγίξαμε.
Το κόκκινο καλώδιο έρχεται από τον εγκέφαλο τιμονιού. Το άλλο καλώδιο, το μαύρο, το μάτισα γιατί το έγδαρα και σχεδόν το έκοψα προσπαθώντας χτες να χώσω τα χοντροδάχτυλά μου στα στενάχωρα απο το εσωτερικό... Οπότε, σήμερα που είδα την παραλίγο ζημιά, το έφτιαξα σωστά. ΟΚ, βγήκε λίγο μακρύτερο αλλά είναι σαν καινούριο!

Οπότε...Μόλις ανάψουμε το κουμπί στο διακόπτη των φλας, τσουπ το φωτάκι στο καντραν!
Φυσικά, ενεργοποιείται στα 25-30 χλμ/ώρα, πατώντας το πάνω κουμπί στο άκρο του διακόπτη.Αμα δεν θέλουμε να το βλέπουμε, το αφήνουμε στο off. Εχει και cancel, φυσικά, ενώ απενεργοποιείται και με το συμπλέκτη και με το φρένο.Μεγαλεία!Ομορφιές!Φώτα Εξόδου στις πίσω πόρτες