Flipping Camera στη χειρολαβή

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!


29.01.2021

Flipping Camera στη χειρολαβή του πορτ-μπαγκαζΠρακτικά πράματα... Το LED σήμα που είχα κολλήσει στη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ, κάποτε απλά σταμάτησε να ανάβει...
Οπότε άρχισα να ψάχνω στο ebay για καμμιά μεταχειρισμένη χειρολαβή να ξαναβάλω, μια και την παλιά την είχα περιλάβει με τον τροχό και της άλλαξα τον αδόξαστο... Ειχα φυλάξει και το ΄χρωμιωμένο σήμα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, κρεμάστηκε ως στολίδι και στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!!!

Μου έσκασε μια διαφήμιση για αναδιπλούμενη χειρολαβή ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ, όπως είναι η γνήσια της VW, που δούλευε με τα αρχαία RCD και RNS 510, αλλά πλέον συνεργάζεται με Android ραδιόφωνα! Ωπ! Εδώ είμαστε. Υπόψιν, ότι μέχρι πρόσφατα, οι χειρολαβές με κάμερα ήταν σε κόστος της τάξης των 200+ ευρώ (ή δολλαρίων, το ίδιο κάνει απο πλευράς τελωνείου!), και ΜΟΝΟ απο Κινα, που σήμαινε πολύ μεγάλο κόστος.

Επεσε το σχετικό ψάξιμο στο Ali πλέον, και βρέθηκε κινέζικο κατάστημα με αποθήκη στην Ευρώπη και τιμή "λογική": 68 ευρώ από Πολωνία. Σε 6 μέρες την είχα στο χέρι!Η συσκευασία άψογη.Τα περιεχόμενα... Πρέπει να δω που και πως δρομολογείται το σωληνάκι της αποχέτευσης! Το μόνο που... δεν έκανα!Το σήμα περιλαμβάνεται, παρότι δεν... εμφανίζεται στις σελίδες του πωλητή στο ali, για λόγους γνωστούς (!)Οι οδηγίες... Εδώ είχα μια ας πούμε ένσταση, διότι γενικά όποτε συνδέεις κάμερα για Android στη λάμπα της όπισθεν, βγάζει κυματισμό, οπότε η σωστή πρακτική είναι σύνδεση κατευθείαν στο ράδιο. ΚΑΙ το σήμα ΚΑΙ το ρεύμα, όλα σε ένα, στο κόκκινο "παρατρεχάμενο" καλώδιο της RCA.
ΠΑρόλα αυτά, είπα να εμπιστευτώ τις οδηγίες και το έκανα ακριβώς ΕΤΣΙ, όπως θα δούμε παρακάτω...
Τι είχαμε, να θυμίσω:

την χειρολαβή με αποστάτες... για να χωράει και το LED σήμα.Πρωί με την αυγούλα (και τη δροσούλα!) μάζεψα τα σωστά εργαλεία (χτύπησα και το φραπέ με το σκεπάρνι για να ξυπνήσει!)...
Πρεπει να βρω τη βαριοπούλα μου... την έχει δει κανείς;;;;!!!Απλωσα τα συμπράγκαλα στην εταζέρα...Οπλίστηκα με... θάρρος!

Πρόβλημα πρώτον!

Δεν μπαίνει η χειρολαβή! Ο πωλητής με είχε προειδοποιήσει: Πρέπει να κόψεις μια απο τις βίδες του μοτέρ του υαλοκαθαριστήρα για να μπεί στο ΜΚ5!
Επεσε προσεκτικό Dremel και όχι τροχός. Ο τροχός ειναι μεγάλος και ο χώρος είναι γεμάτος καλώδια. Δεν ειναι ώρα για... άσκοπες γενναιότητες!Αναγκαστικά, εκτός της βίδας που κόπηκε σύρριζα, έπεσαν και 1-2 σφυριές στο μέταλλο, να πάει 1-2 χιλιοστά πιο μέσα... Μπρος στα κάλλη...

Επόμενο πρόβλημα:

Επρεπε να κοπεί ΚΑΙ το αντίστοιχο πλαστικό πόδι του μοτέρ των καθαριστήρων!!! (πλέον ο καθραιστήρας στηρίζεται με 2 βίδες μόνο! Ελπίζουμε για τα... καλύτερα!)Με αυτά και με κείνα η χειρολαβή στηρίχτηκε. Δοκιμή: Κλείνω πορτμπαγκάζ, ΔΕΝ ανοίγει σαν χειρολαβή, αν και συνδεδεμένη με τη φίσα της προηγούμενης χειρολαβής... Παρόλα αυτά ανοίγει με το Pop Up, απο το κλειδί, ή απο το κουμπί στην πόρτα του οδηγού.

Ετσι, έχουμε ενα σωρό καλώδια να κρέμονται απο την χειρολαβή, τα οποία πρέπει να πάνε... μπροστά!

Εχει πλάκα... την επόμενη μέρα επρεπε να πάω κάπου, οπότε... πήγα με το αμάξι σε τέτοια κατάσταση:Τι να κανεις;!

Η πρώτη δοκιμή σήμαινε: Βγάλε ράδιο, αποσύνδεσε την RCA της "παλιάς" κάμερας, σύνδεσε το νέο RCA (το μαύρο καλώδιο, δεξιά κάτω, απο το ράδιο, πρόχειρα εδώ), φέρε και ρεύματα (το κόκκινο/μαύρο) απο την αριστερή μεριά στην ασφαλειοθήκη. Βρήκα ένα συνεχόμενο ρεύμα (+12V με διακόπτη μηχανής κλειστό) και μια γείωση και το σύστημα ΔΟΥΛΕΥΕΙ!
Είχα καρφώσει και το μπλέ καλώδιο στη λάμπα της όπισθεν, δίπλα στη χειρολαβή...
Ούτε κυματισμούς, με μοτέρ αναμμένο ή σβηστό, ούτε τίποτε! works as advertised!

Πρόσφατα έβγαλα το ράδιο (δε θυμάμαι γιατί!) και... ξέχασα να βιδώσω αυτές τις 2 βίδες εκει πάνω... Αρα... γλίτωσα και 2 βιδες λύσιμο!Καλωδίωση αριστερά: Πέρασε μέσα απο τη φυσούνα, κατέβηκε στην πίσω κολώνα, πάτωμα αριστερά, έφτασε μέχρι το χερούλι που ανοίγει το πορτμπαγκάζ, ανέβηκε στις ασφάλειες... (ναι, θυμήθηκα να κόψω τα ζιπάκια!!)Η καλωδίωση της κάμερας είχε μια μικρή (5Α) ασφάλεια εν σειρά, αλλά... τσαπατσούληδες δεν είμαστε, να χώνουμε καλώδια στις βάσεις των ασφαλειών. Κόπηκε πάραυτα!Στη θέση της μπήκε ασφαλειοκλέφτης, όπου μετακόμισε μια ασφάλεια του αυτοκινήτου 7,5Α μαζί με τη νέα της κάμερας. Παστρικά πράματα!Η γείωση μπήκε μαζί με άλλες γειώσεις σε μια βίδα.
Δείτε παρακάτω, ένα update για το που πάει η γείωση πολύ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ!Ομορφα, νοικοκυρεμένα.
Πρέπει κάποτε να... ξανασχεδιάσω το ηλεκτρικό κύκλωμα με τις... προσθήκες μου, διότι όποιος τα δεί "έτσι" θα... φρικάρει λίγο, με την καλή έννοια!
Οσες "πατέντες" και προσθήκες κάνω, τις κάνω πάντα προσεκτικά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν εργοστασιακές, ή "σαν" εργοστασιακές.

Παράλληλα, όλη μέρα - όποτε το θυμόμουν, δηλαδή - επεσε βάψιμο!Το σημα εχει ενα μαύρο γυαλιστερό πλαστικό απο πίσω, σαν φόντο. Αποφάσισα να το βάψω στο χρώμα του αυτοκινήτου! LC5F. Είχα πάρει πρόσφατα 100ml και έβαψα τους αισθητήρες παρκαρίσματος, για τους οποίους θα πούμε άλλη φορά! Το πρότζεκτ είναι υπο κατασκευήν!Ετοιμο το χρώμα: Τρία χέρια χρώμα με τον αερογράφο, 2 χέρια βερνίκι. Αποτέλεσμα: ΕΝΑ μπιμπίκι. Κααααααλά! Δεν το προσέχετε!

Κατρέφτης! Βγάζει και... σέλφι!Χωρις το σήμα... κάτι λείπει!

Καλωδίωση απο τη δεξιά μεριά:

Εγινε ένωση του μπλέ καλωδίου στη φίσα της λάμπας της όπισθεν, όπως λενε οι οδηγίες του πωλητή. Βγήκε το πιν απο τη φίσα, κολλήθηκε με καλάι, μπήκε θερμοσυστελλόμενο και ολα πάλι μέσα!Πρακτικά, αναγκάστηκα να κόψω το καλώδιο του RCA διότι δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει το RCA (ούτε η άλλη του άκρη!) μέσα απο τη φυσούνα, δεξιά.
Ετσι πέρασε το καλώδιο, κομμένο, κατέβηκε μέχρι πίσω απο το δεξιό θόλο και σταμάτησα εκεί!Ο λόγος απλός: Εχω συνδέσει την κάμερα του τρέιλερ με την κάμερα της πινακίδας (η οποία θα βγει, όταν θα ξαναβγεί προφυλακτήρας για το PLA...).
Οπότε... έκοψα τα τρία καλώδια του RCA της παλιάς κάμερας, στην κατεύθυνση προς τον προφυλακτήρα. Εκεί σύνδεσα τα τρία καλώδια απο το κομμένο άκρο του "νέου" RCA που κατέβασα μόλις απο την πόρτα.

Δοκιμή και με την κάμερα του τρέιλερ και ΔΟΥΛΕΥΕΙ, με το διακόπτη!

Τι απέμεινε; Να... ξαναδέσω το ράδιο, το οποίο, εκ των υστέρων, τζάμπα έβγαλα!

Να σημειώσω εδώ ότι βάζοντας το RCA απευθείας από την κάμερα στο ράδιο, ΧΩΡΙΣ να συνδέσω το κόκκινο "παρατρεχάμενο" καλώδιο πουθενά, η κάμερα δουλεύει άψογα, απλώς έχοντας συνδέσει την άλλη καλωδίωση σε γείωση και ασφάλεια με μόνιμο +12.
Εννοείται και με το "μπλε" καλώδιο στη λάμπα της όπισθεν.

Η οδηγία του πωλητή είναι σαφέστατη και απλούστατη. Τουλάχιστον για το ΜΚ5.
Ενα πράγμα που ΔΕΝ έκανα, ήταν να κόψω το λευκό καλωδιάκι στο C4, αφού έχω static lines, σταθερές, και επιπλέον το ραδιόφωνο ΔΕΙΧΝΕΙ τις γραμμές που κινούνται όταν στρίβω το τιμόνι!Πως δείχνει πάνω στο αμάξι!Η εικόνα, άψογη!Η κάμερα του τρέιλερ επίσης άψογη!

Τι δεν έφτιαξα, γιατί δεν το... ήξερα!Την αποχέτευση!Μιλώντας χτες το βράδι με το φίλο Γιάννη Κ., στην κουβέντα μου είπε οτι υπάρχει έτοιμη τρύπα για αποχέτευση στην πόρτα!Πράγματι!

Βγήκε αυτό το μικρό πλαστικό πραγματάκι...αυτο το πράμα πρέπει να μπει περίπου έτσι!Απ' έξω προς τα μέσα...Ετοιμο! ΤΕΛΟΣ! Χρειάστηκε να κοπεί ελάχιστα η "φλάντζα" του, απέξω, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό...


Ενα update ΠΟΛΎ ΚΑΙΡΟ Μετά!

Βάλαμε μια ίδια κάμερα στο ΜΚ5 του Σπύρου.

Αυτή τη φορά λίιιιιιιιιγο πιο διαβασμένος, την γείωση την έβαλα στην γείωση της πόρτας, αντί να προσπαθώ να περάσω 2 χοντρά καλώδια κατά μήκος του αυτοκινήτου, μέχρι μπροστά στις ασφάλειες!
Η γείωση της πόρτας είναι στη δεξιά μεριά, εκεί που έχω κυκλώσει με το κόκκινο κυκλάκι. Βάζουμε ένα "μάτι" γείωσης και τέλος!