ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

6.2.2022

Θερμαινόμενα Καθίσματα!!!!

Η ιδέα υπήρχε αρκετό καιρό. Βασικά, είχα δει κατι φωτογραφίες του εσωτερικού του αυτοκινήτου ενός φίλου και πρόσεξα ότι έχει θερμαινόμενα καθίσματα.
Εχοντας φτάσει πια σε ένα όριο του τι μπορεις να προσθέσεις σαν option, εξτρα, κατά το ελληνικότερον, είπα να δοκιμάσω και.. αυτά!

Πρώτη κίνηση να βρω ενα Panel AC απο Golf MK6 με κουμπιά για θερμαινόμενα καθίσματα, αφού έχω ήδη εδώ και τρία χρόνια κάνει αυτή την αλλαγή πάνελ AC απο ΜΚ5 σε ΜΚ6.Στη συνέχεια έπεσε μελέτη τι ταιριάζει, πως μπαίνουν τι χρειάζεται. Βρήκα μερικά χρήσιμα στοιχεία σε ξένα φόρουμ και blogs, οπότε είπα να συνεχίσω!Ρωτάω και φίλους. Ο Κοσμάς απο τη Θεσσαλονίκη, μέγας ρετροφιτάς και ο ίδιος, και βέβαια άριστος γνώστης των VW και ειδικά ΜΚ5 και 6, ειχε τη λύση: Φισες για κάτω απο τα καθίσματα και εγκεφαλάκι καθισμάτων. Σε 2 μέρες στην πόρτα μου!!!

Οσον αφορά τα ίδια τα θερμαντικά στοιχεία, οι επιλογές αρκετές. Εχει σημασία ότι τα καθίσματα μου (απο ΜΚ6, αλλαγμένα και αυτά!) έχουν "κανονικό" σχήμα και σχέδιο, ειδικά στην πλάτη. Γιατί το αναφέρω αυτό; Διότι ψάχνοντας έπεσα σε ενα οδηγό "πως να διαλύσετε τα καθίσματα" σε 2018 Leon FR που οι πλάτες του ειχαν περίεργες ραφές και δεν θα δέχονταν τέτοια θερμαντικά στοιχεία!

Ψάχνοντας κωδικούς από Golf MK5 και ΜΚ6, είδα ότι οι κωδικοί ειναι... παρόμοιοι!

Στο Golf MK5 οι κωδικοί ειναι ΙΔΙΟΙ. Και φυσικά, ίδιοι ειναι οι κωδικοί και στα "αδελφά" μοντέλα του ομίλου. Η διαφορά έγκειται στα τρια πρώτα γράμματα: 1Κ0 αντί 1Ζ0! Μια χαρά! Παραγγελιά και τα 4 τεμάχια (2 για πλάτες, 2 για έδρες) από Γερμανία. 30-35 ευρώ το κομμάτι.

Μαζί παράγγειλα και δυο καλωδιώσεις καθισμάτων. Μια για οδηγού, μια για συνοδηγού. Επίσης απο Skoda (νομίζω τούτα ειναι απο Scout. Πειράζει; Εμένα διόλου!).
Αλλα 40 ευρώ εδώ. Οι κωδικοί των καλωδιώσεων που βρήκα:
(αριστερή) 1Z0971365DL και
(δεξιά) 1Z0971365DΝ.Μόλις ήρθαν...Δοκιμή στο... καθιστικό!

Οι φίλοι μου άρχισαν τις πλάκες:τι θες να... ψήνεσαι με δαύτα, και άλλα τέτοια φαιδρά! Δεν με πτοούν όμως!

Προσπαθώντας να τα φέρουμε όλα σε μια σειρά, αρχίζω να ψάχνομαι με τις καλωδιώσεις. Θέλω πρακτικά μια καλωδίωση απο το δεξί κάθισμα μέχρι το αριστερό και άλλη μια απο το αριστερό προς τα εμπρός. Εμπρός θα πάνε: Ρεύμα και γείωση και δυο καλώδια πίσω απο το climatic για τα σήματα προς τα αντίστοιχα καθίσματα.Η εύκολη και έτοιμη λύση: Kufatec. Εχω ξαναπάρει καλωδιώσεις απο τη γερμανική εταιρία (ομίχλης, πιτσιλιστήρια εμπρός, RLS και καθρέφτης κλπ κλπ). Εγνωσμένης ποιότητας καλώδια και πινς καθώς και συμπαθητικά καλές οδηγίες. Πρόβλημα; Η τιμή! Για μη ηλεκτρικά καθίσματα που έχω, 53 ευρώ συν ταχυδρομικά κάνα 15άρι ακόμα.

Ας δούμε εναλλακτικές: Κοσμάς: Εχω φίσες, αλλά δεν εχω πινς, να φτιάξεις μόνος σου καλωδιώσεις με βάση το ELSA Win (τα επίσημα ηλεκτρικά διαγράμαμτα της VW, τα οποία ΕΧΩ, ευτυχώς!). Μάλιστα. Να βρούμε πινς!Ο φίλος Ιωάννης από τη Βέροια έχει τρία τέτοια! Ενα σε κάθε φίσα απο αυτές! Πού βρίσκονται στο αμάξι; Στο τρίτο κολωνάκι αριστερά, μεταξύ πίσω αριστερής πόρτας και πορτμπαγκάζ.

Θέλω συνολικά έξη, όμως!

Ο άλλος φίλος Θάνος, απο την Κηφισιά, έχει άλλες 3 τέτοιες φίσες (με 1 πιν τέτοιο η καθεμιά!!!!).

Χαζολογώντας τις φίσες, περιμένοντας κάποια άλλα πράγματα... βλέπω τούτο:

Τα καφέ καλώδια (το χρώμα της γείωσης, στάνταρ σε όλα τα VW) απο τη μια φισα στην άλλη ειναι... ανάποδα! Διαβάζω το ELSA, σωστά ειναι... ανάποδα! Πολύ αργότερα, οταν τα συνδέω όλα, λειτουργούν ΣΩΣΤΑ!Εν τω μεταξυ... Χιόνισε!

Σταματάνε οι εργασίες... και φορτώνονται ολα στο... αμαξι χυμα!
Οταν μαζεύτηκαν όλα τα υλικά πάμε για δοκιμή στο αμαξι!