ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οτι κάνω εδώ, τα κάνω στο δικό μου αυτοκίνητο και με δική μου ευθύνη μόνο για αυτό, δηλαδή το δικό μου αυτοκίνητο!

Αν αποφασίσετε κάτι ανάλογο και σπάσετε/χαλάσετε/κάψετε/διαλύσετε το αυτοκίνητό σας, είναι δική σας ευθύνη!

Ξεκάθαρα, λοιπόν: ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ για τις ζημιές σας!

26.08.2020

Πιτσιλιστήρια στον προφυλακτήρα! Part 1Οπως πάντα... δεν έχει γιατί! Μάλλον έχει... Διότι ακόμα δεν είναι... φουλ εξτρά, που λένε και στις μικρές αγγελίες!

Η ιδέα υπήρχε απο το χειμώνα, έχοντας δει τα παρακάτω δύο θέματα σε ξένα φόρουμ:
https://forums.vwvortex.com/showthread.php?4146014
και
https://www.mk5golfgti.co.uk/forum/index.php?topic=113410.0

Με μια μικρή διαφορά. Και οι 2 λένε για προφυλακτήρα GTI, ενώ εγώ έχω TSI!Το καλό ειναι οτι κατά 99.9% όλα τα ανταλλακτικά είναι ίδια: Τρομπάκια, σωληνώσεις, στηρίγματα, ενώσεις, γωνίες, σένσορ (τον έχω αυτόν ήδη, βέβαια!). Τι δεν... έχω; Τις προστατευτικές γωνίες του GTI που είναι εντελώς διαφορετικές από το TSI.

Ετσι, χαζολογώντας στο car βρήκα ένα προφυλακτήρα TSI με πιτσιλιστήρια, ο οποίος μάλιστα είναι και σε καλύτερη κατάσταση από το δικό μου!Εχει όμως ένα... ελάττωμα! Είναι μαύρος!!!

Δοκίμασα για πλάκα τη "γωνία". Κούμπωσε φυσικά με τη μία!Λογω φωτισμού δεν φαίνεται η διαφορά, αλλά είναι μαύρο περλέ!

Η αρχική ιδέα ήταν να πάρω τον προφυλακτήρα, να τον "γδύσω" απο όλα αυτά, να βγάλω και τον δικό μου και να τα περάσω όλα και τέλος να βάλω τις "γωνίες" του μαύρου. Αλλά... ο δικός μου έχει μια... τρύπα!

Έχει ιστορία. Όταν πρωτοεβαλα τα ομίχλης δεν κούμπωσε καλά η αριστερή λάμπα. Τότε... δεν το πήρα χαμπάρι... αλλά με τους κραδασμούς έπεσε στο κενό! Στρίβοντας άναβε... Και όντας μυτερή έλιωσε τα πλαστικά. Έφαγα μια τρομάρα ένα βράδι... το βγάζω από το γκαράζ, σταματάω απέξω, κατεβαίνω να κλείσω τη γκαραζοπορτα και βλέπω καπνό μπροστά αριστερά! Τρομάρα, αρχικά... Το κουμπωσα άμεσα βέβαια αλλά το κακο έγινε!
Συν ότι εγδαρα τη γωνία στο τρέιλερ μου...
Πάω να μπω στο γκαράζ με τα μούτρα, το τρέιλερ στην άκρη το καημένο... ίιιιιιιιιισα που το άγγιξα με τον προφυλακτήρα... Οπότε... Αλλαγή!!!!

Επεσε καλό πλύσιμο στην αυλή, να καθαριστούν τα -φυσιολογικά- χώματα που μαζεύει με τα χρόνια ένας προφυλακτήρας και έτσι μπορούμε να δούμε πως ειναι φτιαγμένος από μέσα:Η "γωνία". Το κάλυμμα του πιτσιλιστηριού είναι κουμπωτό πάνω στο πιτσιλιστήρι. Για να βγει το κάλυμμα πρέπει να χώσεις ένα πλαστικό σπατουλάκι μεταξύ "γωνίας" και καλύμματος, να τραβήξεις το πιτσιλιστήρι γενναία έξω (εχει πολύ ισχυρό ελατήριο!) και να ξεκουμπώσεις το καπάκι.Το καπάκι, ανάποδα! Φαίνονται οι 2 τρύπες στη μια πλευρά. Εχει άλλες 2 που αχνοφαίνονται στην άλλη. Με αυτές στηρίζεται στο πιτσιλιστήρι.Το πιτσιλιστήρι, χωρίς το καπάκι. Βασικά έχει 2 μπεκάκια το καθένα.Τα πιτσιλιστήρια από το εσωτερικό. Είναι βιδωμένα στο πάνω μέρος και κουμπωτά στο κάτω, κοντά στη γρίλια. Εννοείται οτι θα κρατήσω τα προβολάκια ομίχλης μου και τις σίτες μου. Τούτος δεν είχε προβολάκια... (καλό αυτό, γιατί έτσι "φτωχότερος", ήταν και φτηνότερος!!!)Εδώ με βγαλμένη τη "γωνία". Οταν έβγαλα και τη δική μου "γωνία" είδα ότι ο προφυλακτήρας μου ΕΧΕΙ τις αναμονές για τα πιτσιλιστήρια! (Βασικά το είχα δει πρόπερσι που είχα βάλει τα ομίχλης, αλλά τώρα το... επιβεβαίωσα!).

Ολες οι ενώσεις είναι ταχείας απασφάλισης. Βολικό, όταν βγάζεις τον προφυλακτήρα.Πλέον, εκτός από τις 2 φίσες για τα προβολάκια, βγάζεις και αυτό εδώ το κλιπ ταχείας απασφάλισης και έχεις τον προφυλακτήρα στο χέρι, ακριβώς έτσι!!!

Το κοστολόγιο ως εδώ: Προφυλακτήρας 100 ευρώ. Μεταφορική 9.30 (συν τη διαδρομή μου μέχρι το Βοτανικό, αλλά αυτό δε... μετράει στα έξοδα!).

Τι έχω γλυτώσει; Ψαχουλεύοντας στο ιντερνετ, όλα αυτά τα ψιλολοίδια που είναι ΗΔΗ πάνω στον προφυλακτήρα κάνουν κάνα 150-200άρι χαλαρά! Αυτή ήταν και η αιτία που δεν το ξεκίναγα μέχρι τώρα, για να λέμε την αλήθεια!

Τι μας μένει, λοιπόν!

Αν πάμε στο αρχικό σκίτσο με τα ανταλλακτικά, μου λείπει μια τρόμπα (περίπου 20-25 ευρω, θα το μάθω αύριο σίγουρα), το εξάρτημα 21. Λείπει μια γωνίτσα (το 12, που κάνει 5-6 ευρώ) και μια τσιμούχα (το 22, που κάνει μισο ευρω!).Και φυσικά η καλωδίωση (kufatec) που "δυστυχώς" έρχεται μαζί με σενσορ παγουριού, που το εχω βάλει ήδη!!! Οπότε... πωλείται σένσορ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ μαζί με την (παλιά μου!) καλωδίωση. (κόστος περίπου 45 ευρώ).

Και βέβαια κωδικοποίηση σε 2-3 σημεία (δε θυμαμαι απέξω, θα τα βρώ όμως!) ώστε να δουλέψουν!

Το επόμενα βήματα είναι:
1. να πάω τον προφυλακτήρα στον καταπληκτικό ζωγράφο που μου έκανε και το μασκάκι να βάψει τον ίδιο τον προφυλακτήρα και τις "γωνίες" στο σωστό LC5F.
2. Να παραγγείλω τα απαιτούμενα ανταλλακτικά και την καλωδίωση και μετά να τα βάλω όλα μαζί απάνω!
3. Να τα... φωτογραφήσω όλα!!!

Πις οφ κέικ!

Πήραμε βαμμένο προφυλακτήρα και πάμε τοποθέτηση! Παρτ 2 που λέν και στο χωριό!

Part 3: Τα ηλεκτρικά


Και σε Passat B7!